Idealna przek膮ska do „zakrapianej” imprezy 馃檪 Piersi kurczaka w zalewie octowej 馃檪
Gwarantuje Wam 偶e to danie pierwsze zniknie ze sto艂u 馃檪 Przepis dosta艂em od przyjaci贸艂ki rodziny 馃檪

Zapomnia艂em zrobi膰 zdj臋cia z przygotowa艅, ale opisz臋 wszystko krok po kroku 馃檪 Nie mo偶e si臋 nie uda膰 馃檪

Sk艂adniki:

  • Pier艣 z kurczaka – 2 podw贸jne
  • Cebula – 4 sztuki
  • Przecier pomidorowy – ma艂y s艂oiczek
  • Jajka – 2 sztuki do sma偶enia
  • S贸l i Pieprz –
  • Cukier – 5 艂y偶eczek
  • Ocet – 3/4 szklanki
  • Papryka czerwona – 1/2 艂y偶eczki
  • Li艣膰 Laurowy – 3 listki
  • Ziele Angielskie – 5 kulek
  • M膮ka lub bu艂ka tarta – do panierowania
  • Olej – do sma偶enia i do zalewy
  • Woda – 4 szklanki
  • Olej

Spos贸b przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia zalewy, do garnka dodawa膰:

  1. Woda – 4 szklanki
  2. 5 艂y偶ek cukru
  3. Pieprz 1/2 艂y偶eczki
  4. Czerwona papryka 1/2 艂y偶eczki
  5. S贸l 1 艂y偶eczka
  6. Ocet 3/4 szklanki
  7. Olej 1/2 szklanki
  8. Do tego dodajemy cebule pokrojone w pi贸rka.
  9. Wszystko gotujemy oko艂o 15 min. Nast臋pnie dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 5 min i odstawiamy do wystygni臋cia.

Przygotowujemy piersi.

  1. Pier艣 (pojedyncz膮) kroimy wzd艂u偶 a nast臋pnie w poprzek na 4鈥.tak by z jednego paska wysz艂o nam 8 kawa艂k贸w – tak robimy wszystkie piersi.
  2. Piersi lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy.
  3. Panierka w/g upodoba艅 – ja zrobi艂em tradycyjnie w jajku i bu艂ce tartej. Znajoma robi艂a w m膮ce, jajku i bu艂ce tartej – wersja do wyboru.
  4. Sma偶ymy w wi臋kszej ilo艣ci oleju.
  5. Usma偶one kawa艂ki kurczaka zalewamy nasz膮 zalew膮 z cebul膮.
  6. Odstawiamy do lod贸wki na kilka godzin by zalewa przesz艂a mi臋so.