Idealna przekąska do „zakrapianej” imprezy 🙂 Piersi kurczaka w zalewie octowej 🙂
Gwarantuje Wam że to danie pierwsze zniknie ze stołu 🙂 Przepis dostałem od przyjaciółki rodziny 🙂
Zapomniałem zrobić zdjęcia z przygotowań, ale opiszę wszystko krok po kroku 🙂 Nie może się nie udać 🙂
Składniki:
- Pierś z kurczaka – 2 podwójne
- Cebula – 4 sztuki
- Przecier pomidorowy – mały słoiczek
- Jajka – 2 sztuki do smażenia
- Sól i Pieprz –
- Cukier – 5 łyżeczek
- Ocet – 3/4 szklanki
- Papryka czerwona – 1/2 łyżeczki
- Liść Laurowy – 3 listki
- Ziele Angielskie – 5 kulek
- Mąka lub bułka tarta – do panierowania
- Olej – do smażenia i do zalewy
- Woda – 4 szklanki
- Olej
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia zalewy, do garnka dodawać:
- Woda – 4 szklanki
- 5 łyżek cukru
- Pieprz 1/2 łyżeczki
- Czerwona papryka 1/2 łyżeczki
- Sól 1 łyżeczka
- Ocet 3/4 szklanki
- Olej 1/2 szklanki
- Do tego dodajemy cebule pokrojone w piórka.
- Wszystko gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 5 min i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy piersi.
- Pierś (pojedynczą) kroimy wzdłuż a następnie w poprzek na 4….tak by z jednego paska wyszło nam 8 kawałków – tak robimy wszystkie piersi.
- Piersi lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy.
- Panierka w/g upodobań – ja zrobiłem tradycyjnie w jajku i bułce tartej. Znajoma robiła w mące, jajku i bułce tartej – wersja do wyboru.
- Smażymy w większej ilości oleju.
- Usmażone kawałki kurczaka zalewamy naszą zalewą z cebulą.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin by zalewa przeszła mięso.
Wlasnie robie , wyglada i zapewne smakuje genialnie dzieki za extra przepisik Pozdrawiam 😀
Ps. zapomniales napisac , ze i listki i ziele angielskie gotowac z reszta skladnikow – domyslam sie , ze wlasnie tak trzeba zrobic 😉
Tak oczywiście 🙂 Wszystko gotujemy razem 😀