Idealna przekąska do „zakrapianej” imprezy 🙂 Piersi kurczaka w zalewie octowej 🙂
Gwarantuje Wam że to danie pierwsze zniknie ze stołu 🙂 Przepis dostałem od przyjaciółki rodziny 🙂

Zapomniałem zrobić zdjęcia z przygotowań, ale opiszę wszystko krok po kroku 🙂 Nie może się nie udać 🙂

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – 2 podwójne
  • Cebula – 4 sztuki
  • Przecier pomidorowy – mały słoiczek
  • Jajka – 2 sztuki do smażenia
  • Sól i Pieprz –
  • Cukier – 5 łyżeczek
  • Ocet – 3/4 szklanki
  • Papryka czerwona – 1/2 łyżeczki
  • Liść Laurowy – 3 listki
  • Ziele Angielskie – 5 kulek
  • Mąka lub bułka tarta – do panierowania
  • Olej – do smażenia i do zalewy
  • Woda – 4 szklanki
  • Olej

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia zalewy, do garnka dodawać:

  1. Woda – 4 szklanki
  2. 5 łyżek cukru
  3. Pieprz 1/2 łyżeczki
  4. Czerwona papryka 1/2 łyżeczki
  5. Sól 1 łyżeczka
  6. Ocet 3/4 szklanki
  7. Olej 1/2 szklanki
  8. Do tego dodajemy cebule pokrojone w piórka.
  9. Wszystko gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 5 min i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy piersi.

  1. Pierś (pojedynczą) kroimy wzdłuż a następnie w poprzek na 4….tak by z jednego paska wyszło nam 8 kawałków – tak robimy wszystkie piersi.
  2. Piersi lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy.
  3. Panierka w/g upodobań – ja zrobiłem tradycyjnie w jajku i bułce tartej. Znajoma robiła w mące, jajku i bułce tartej – wersja do wyboru.
  4. Smażymy w większej ilości oleju.
  5. Usmażone kawałki kurczaka zalewamy naszą zalewą z cebulą.
  6. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin by zalewa przeszła mięso.