
Bo kto nie lubi Hod-Dogów?! Obłędnie smaczne, takie własnoręcznie zrobione w wersji mini.
Ciasto drożdżowe nie wymaga wyrastania, po prostu od razu ładujemy do niego parówki i wkładamy do piekarnika.
Dodatkowo można je zabrać następnego dnia do szkoły, pracy czy wycieczkę.
Z przepisu wychodzi 12-15 hod-dogów w zależności od wielkości „wsadu” i grubości ciasta.
Do środka – jak to w hod-dogach, dajemy parówki – ale warto dać coś innego jak cienkie kiełbaski lub frankfurterki.
Z tego ciasta robimy paszteciki, bułeczki z pieczarkami i co tam nam jeszcze fantazja podpowie 😀
Składniki:
- 125 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko – do posmarowania
- 7 szt parówek, frankfurterek czy cienkich kiełbasek
Sposób przygotowania:
1, Nastawiamy piekarnik na 190-200 C – od tego zaczynamy w pierwszej kolejności, bo zanim piekarnik się nagrzeje to zdążymy zrobić całą resztę 😀
2. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (czyli wszystko prócz parówek i jajka) i zagniatamy ciasto.

3. Parówki kroimy na pół.

4. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na ilość posiadanych parówek.
5. Zawijamy parówki w ciasto tak by były szczelnie zamknięte.

6. Układamy nasze hod-dogi na papierze do pieczenia zachowując małe odstępy.
7. Następnie bełtamy (kłócimy) jajko i smarujemy nim hod-dogi.

8. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 C na około 20 min (aż ciasto ładnie się zarumieni)

SMACZNEGO!