Szybka i prosta sałatka pieczarkowa. Gdyby nie fakt że trzeba przesmażyć pieczarki…to była by to najszybsza sałatka 🙂
Połączenie pietruszki zielonej z czosnkiem i pieczarkami daje na prawdę super lekko ostrawy smak.
Kiedyś na taką sałatkę z „zieleniną” bym nie popatrzył…a teraz zajadam się ze smakiem.
Składniki:
– Pieczarki – od 500 do 750 g
– Cebula – 1 sztuka
– Ryż – 2 torebki (sypki czyli nie klejący)
– Czosnek – 1 główka
– Zielona pietruszka – 2 pęczki
– Majonez – 2-3 łyżki najlepiej Kielecki lub inny ulubiony
– Sól i Pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Obieramy pieczarki i cebulę.
2. Szatkujemy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach.
3. Wrzucamy do gara i dusimy do odparowania wody.
4. Gotujemy 2 woreczki ryżu (ryż najlepiej długoziarnisty)
5. Pietruszkę (listki) siekamy drobno.
6. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
7. Dodajemy przeprasowany czosnek. (ja daję jedną główkę ale można dać mniej)
8. Doprawiamy solą i pieprzem.
9. Dodajemy majonez 2-3 łyżki by skleić sałatkę.
Smacznego 😀
Mam pytanie o ilość czosnku – 1 główka?
Tak Pani Jolu 😀 Sałatka ma być ostra 🙂 Ale można użyć mniejszej ilości np połowy główki. Pozdrawiam