Dzisiaj naszła mnie fantazja kulinarna…..a tak na prawdę to znów eksperymentuje w kuchni.
Zrobiłem różowe krokiety (z barwnikiem), i nafaszerowałem je szpinakiem i kurczakiem. Wyszły palce lizać 🙂
Ciasto na naleśniki sprawdzone…nie rozrywa się i zawsze wychodzą pyszne krokiety

Z poniższego przepisu wyszło mi 8 krokietów.
Przepis na naleśniki jest sprawdzony. Naleśniki nie rozrywają się 🙂

Składniki:

Farsz:

  • Szpinak – Mrożony 1 opakowanie
  • Pierś z kurczaka – Jedna pierś pojedyncza
  • Czosnek – 4-5 ząbków
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Mleko – 2 łyżki

Naleśniki:

  • Mleko – 250 ml
  • Jajko – 1 szt
  • Mąka – 175 g
  • Olej – 4 łyżki + do smażenia
  • Woda – 175 ml ciepłej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Farsz:

  1. Szpinak rozmrozić i smażyć aż do odparowania wody.
  2. Do szpinaku dodać mleko.
  3. Pierś kurczaka pokroić w drobna kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Usmażyć pierś na złoty kolor.
  5. Do szpinaku przerzucić mięso.
  6. Wcisnąć czosnek do farszu.
  7. Odparować nadmiar wody i mleka by farsz nie był za rzadki.

Naleśniki:

  1. Do miski wsypać mąkę, mleko, jajko i miksować Jeśli chcesz mieć kolorowe naleśniki, to teraz można dodać barwnik. Ja używam w proszku. Ale można tez stosować naturalne np. z buraków.
  2. Miksować dalej i dodawać po troszku ciepłej przegotowanej wody.
  3. Na końcu dodać olej do ciasta i dalej miksować.
  4. Patelnię delikatnie przesmarować olejem.
  5. Wlać jedną chochelkę do zupy i rozprowadzić.
  6. Obracamy gdy naleśnik sam odklei się od patelni.
Zawijanie krokietów

Gdy naleśniki i farsz delikatnie przestygną, zawijamy w nie farsz.
Następnie obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.

Smażenie krokietów