
Dzisiaj naszła mnie fantazja kulinarna…..a tak na prawdę to znów eksperymentuje w kuchni.
Zrobiłem różowe krokiety (z barwnikiem), i nafaszerowałem je szpinakiem i kurczakiem. Wyszły palce lizać 🙂
Ciasto na naleśniki sprawdzone…nie rozrywa się i zawsze wychodzą pyszne krokiety
Z poniższego przepisu wyszło mi 8 krokietów.
Przepis na naleśniki jest sprawdzony. Naleśniki nie rozrywają się 🙂
Składniki:
Farsz:
- Szpinak – Mrożony 1 opakowanie
- Pierś z kurczaka – Jedna pierś pojedyncza
- Czosnek – 4-5 ząbków
- Sól i Pieprz – do smaku
- Mleko – 2 łyżki
Naleśniki:
- Mleko – 250 ml
- Jajko – 1 szt
- Mąka – 175 g
- Olej – 4 łyżki + do smażenia
- Woda – 175 ml ciepłej przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Farsz:
- Szpinak rozmrozić i smażyć aż do odparowania wody.
- Do szpinaku dodać mleko.
- Pierś kurczaka pokroić w drobna kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem.
- Usmażyć pierś na złoty kolor.
- Do szpinaku przerzucić mięso.
- Wcisnąć czosnek do farszu.
- Odparować nadmiar wody i mleka by farsz nie był za rzadki.
Naleśniki:
- Do miski wsypać mąkę, mleko, jajko i miksować Jeśli chcesz mieć kolorowe naleśniki, to teraz można dodać barwnik. Ja używam w proszku. Ale można tez stosować naturalne np. z buraków.
- Miksować dalej i dodawać po troszku ciepłej przegotowanej wody.
- Na końcu dodać olej do ciasta i dalej miksować.
- Patelnię delikatnie przesmarować olejem.
- Wlać jedną chochelkę do zupy i rozprowadzić.
- Obracamy gdy naleśnik sam odklei się od patelni.

Gdy naleśniki i farsz delikatnie przestygną, zawijamy w nie farsz.
Następnie obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.
