A gdyby tak samemu zrobić coś dobrego? W tym przypadku potrzebujesz czasu i cierpliwości 🙂

Składniki:

  1. Schab – tyle ile chcesz
  2. Cukier
  3. Sól
  4. Przyprawy – wg uznania (pieprz, curry, majeranek, papryka czerwona wędzona)
  5. Nowa pończocha
  6. Ręczniki papierowe
  7. Cierpliwość

Sposób wykonania:

  • schab (tyle ile chcecie) okroić z białej błony
  • osuszyć i porządnie natrzeć cukrem,
  • włóż do pojemnika, a następnie do lodówki na 24 h
  • schab obracać co 6-8 h. Schab będzie puszczał wodę którą należy odlewać przy obracaniu
  • po 24 h myjemy schab
  • dokładnie osuszamy po czym nacieramy solą
  • ponownie wkładamy do lodówki na 24 h i obracamy co 6-8 h odlewając wodę
  • następnie myjemy schab i osuszamy dokładnie
  • obtaczamy w mieszance swoich ulubionych przypraw (np. pieprz, curry, majeranek, papryka czerwona wędzona)
  • zapakować w pończochę lub rajtkę – najlepiej taką nie noszona 😛
  • podwiesić w suchym i przewiewnym miejscu na minimum 6 dni. (w miejscu gdzie kot nie dosięgnie)
  • Smacznego!