Szakszuka to danie z kuchni bliskowschodniej….popularna w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, marokańskiej, egipskiej. Coraz częściej gości na stołach w kuchni Polskiej.
Szakszukę robimy o każdej porze dnia….smakuje zawsze tak samo…rewelacyjnie 😀

Składniki:

  • 2 pomidory (bez skórki i pokrojone w kostkę) Lub puszka pomidorów
  • mały bakłażan
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pipeprz
  • Kumin
  • Szczypiorek do posypania
  • jajka ( ile się lubi)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek przepuść przez praskę.
  2. Smaż na oliwie na średnim ogniu
  3. Dodaj bakłażan pokrojony w kostkę i podsmażaj aż lekko zmięknie
  4. Zalej całość pomidorami pokrojonymi w kostkę (świeże lub z puszki) i duś aż pomidory się rozpadą (zrobi się papka) a nadmiar wody odparuje
  5. Przypraw kuminem, solą i piperzem.
  6. Łyżką zrób wgłębienie na patelni i wbij tam jajko (jedno jajko na wgłębienie)
  7. Przykryj pokrywką i duś, aż jajko się zetnie.
  8. Całość podawaj posypane szczypiorkiem.

Smacznego!