Szakszuka to danie z kuchni bliskowschodniej….popularna w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, marokańskiej, egipskiej. Coraz częściej gości na stołach w kuchni Polskiej.
Szakszukę robimy o każdej porze dnia….smakuje zawsze tak samo…rewelacyjnie 😀
Składniki:
- 2 pomidory (bez skórki i pokrojone w kostkę) Lub puszka pomidorów
- mały bakłażan
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pipeprz
- Kumin
- Szczypiorek do posypania
- jajka ( ile się lubi)
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek przepuść przez praskę.
- Smaż na oliwie na średnim ogniu
- Dodaj bakłażan pokrojony w kostkę i podsmażaj aż lekko zmięknie
- Zalej całość pomidorami pokrojonymi w kostkę (świeże lub z puszki) i duś aż pomidory się rozpadą (zrobi się papka) a nadmiar wody odparuje
- Przypraw kuminem, solą i piperzem.
- Łyżką zrób wgłębienie na patelni i wbij tam jajko (jedno jajko na wgłębienie)
- Przykryj pokrywką i duś, aż jajko się zetnie.
- Całość podawaj posypane szczypiorkiem.
Smacznego!