Dobra przekąska do wszystkiego
Składniki
- Cebule – 5 sztuk
- Mąka pszenna – 300 g (2 szklanki)
- Piwo – 250 ml (1 szklanka)
- Jajka – 1 sztuka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżka
- Sól i pieprz – po 1/2 łyżki
- Olej – 1 l
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Mieszamy.
Całość zalewamy piwem i wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy przez kilka minut.
Ciasto odstawiamy na minimum 10 min.
W tym czasie obieramy cebule i kroimy w krążki.
Następnie rozgrzewamy olej ( około 1 litr, najlepiej w średnim garnku)
Po kilka krążków wkładamy do ciasta i wrzucamy na gorący olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru (ok. 20 sek. z każdej strony).
Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby obciekł tłuszcz.
Przekładamy do miski , bądź na talerze.
Najlepiej podawać z sosami.