Dobra przekąska do wszystkiego

Składniki

  • Cebule – 5 sztuk
  • Mąka pszenna – 300 g (2 szklanki)
  • Piwo – 250 ml (1 szklanka)
  • Jajka – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – po 1/2 łyżki
  • Olej – 1 l

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania ciasta:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Mieszamy.

Całość zalewamy piwem i wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy przez kilka minut.

Ciasto odstawiamy na minimum 10 min.

W tym czasie obieramy cebule i kroimy w krążki.

Następnie rozgrzewamy olej ( około 1 litr, najlepiej w średnim garnku)

Po kilka krążków wkładamy do ciasta i wrzucamy na gorący olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru (ok. 20 sek. z każdej strony).

Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby obciekł tłuszcz.

Przekładamy do miski , bądź na talerze.

Najlepiej podawać z sosami.