Oryginalna grecka zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa.
Moja żonka zakochała się w tej potrawie podczas urlopu.
Tą potrawę u nas w domu robi tylko ona….i wychodzi BOSKA!

Składniki:

Bakłażany:

  • 2 bakłażany
  • Oliwa z oliwy extra vergine

Sos mięsno-pomidorowy

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 puszka pomidorów (obranych i krojonych)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sos Beszamelowy

  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki (25 g)
  • 300 ml mleka
  • sól morska
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • Ser mozzarella do posypania

Sposób przygotowania:

Bakłażany

1. Bakłażana pokroić w plastry około 5 mm
2. Oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek.

3. Wstawić piekarnika i grillować do czasu, aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, obrócić na drugą stronę i grillować.
Jeśli ktoś ma możliwość skorzystania z grilla to można bakłażana grillować (my mamy domowy grill i z niego korzystamy)

Sos mięsno-pomidorowy

1. Cebulę poszatkować, czosnek przepuścić przez praskę.
2. Na patelnie rozgrzać olej.
3. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu.
4. Dodać mięso mielone i smażyć około 10 min
5. Dodać pozostałe składniki: puszkę pomidorów, cynamon, oregano, łyżeczkę cukru, chili, sól i pieprz,
6. Zmniejszyć ognień i dusić pod przykryciem około 25 min od czasu do czasu mieszając.

Sos Beszamelowy

1. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę.
2. Smażyć około 2 minuty na umiarkowanym ogniu – ciągle mieszając
3. Stopniowo wlewać mleko aż sos zgęstnieje (ale nie za bardzo) ma mieć konsystencję jak kisiel.
4. Beszamel doprawić solą, gałką muszkatołową.
5. Odstawić z ognia.

Pieczenie:

1. Nagrzać piekarnik do 180 C
2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub oliwą.
3. Bakłażany podzielić na 3 części ( będą 3 warstwy)
4. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę bakłażana
5. Przykrywany połową sosu
6. Układamy kolejną warstwę bakłażana
7. Wykładamy pozostałą cześć sosu
8. Przykrywamy 3 warstwą bakłażana

9. Smarujemy całym sosem beszamelowym
10. Wierzch posypujemy serem
11. Pieczemy 35 min.

Smacznego