Prosty sos domowej roboty, czyli to co faceci lubią najbardziej 🙂
Sos idealnie nadaje się do makaronu, ziemniaków czy też placków ziemniaczanych.
Takie smakowitości robi moja Żonka 😀

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa – 500 g
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Pieczarki – kilka sztuk
  • Cebula – 1 sztuka
  • Margaryna – do smażenia

Przyprawy:

  • Sól i pieprz – do smaku
  • Papryka czerwona – pół łyżeczki
  • Pieprz ziołowy – pół łyżeczki
  • 2 łyżki mąki – do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę (ja kroję na około 1 cm x 1 cm) solimy i pieprzymy.
  2. Smażymy na margarynie do zarumienienia.
  3. Dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy, aż uzyska lekko brązowy kolor.
  4. Zalewamy wodą (2 cm ponad mięso)
  5. Dodajemy przyprawy do smaku i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie (ok 45 min)
  6. Następnie dodajemy paprykę pokrojona w kostkę i dusimy około 15 min
  7. Po 15 min od papryki wrzucamy pieczarki i wszystko razem dusimy kolejne 15 min.
  8. Na koniec zagęszczamy – 2 łyżki mąki rozrobić w połowie szklanki wody….wlewać powoli do sosu ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania.
  9. Nałożyć gorące na talerz, można posypać odrobiną tartego sera żółtego – wtedy ładnie się roztopi 🙂
  10. Podawać z ziemniakami, makaronem lub na placku ziemniaczanym 🙂