Prosty sos domowej roboty, czyli to co faceci lubią najbardziej 🙂
Sos idealnie nadaje się do makaronu, ziemniaków czy też placków ziemniaczanych.
Takie smakowitości robi moja Żonka 😀
Składniki:
- Łopatka wieprzowa – 500 g
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Pieczarki – kilka sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Margaryna – do smażenia
Przyprawy:
- Sól i pieprz – do smaku
- Papryka czerwona – pół łyżeczki
- Pieprz ziołowy – pół łyżeczki
- 2 łyżki mąki – do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kostkę (ja kroję na około 1 cm x 1 cm) solimy i pieprzymy.
- Smażymy na margarynie do zarumienienia.
- Dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy, aż uzyska lekko brązowy kolor.
- Zalewamy wodą (2 cm ponad mięso)
- Dodajemy przyprawy do smaku i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie (ok 45 min)
- Następnie dodajemy paprykę pokrojona w kostkę i dusimy około 15 min
- Po 15 min od papryki wrzucamy pieczarki i wszystko razem dusimy kolejne 15 min.
- Na koniec zagęszczamy – 2 łyżki mąki rozrobić w połowie szklanki wody….wlewać powoli do sosu ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania.
- Nałożyć gorące na talerz, można posypać odrobiną tartego sera żółtego – wtedy ładnie się roztopi 🙂
- Podawać z ziemniakami, makaronem lub na placku ziemniaczanym 🙂