Czy lasagne zawsze musi być taka sama?? U mnie znów eksperymenty 🙂 PYSZNE eksperymenty!
Na imprezie goście byli lekko w szoku co to za wynalazek….wszystko znikło 😀
Zapraszam do spróbowania 🙂 U mnie porcja dla 6 osób.

Składniki:

  • Mięso mielone – 0,5 kg
  • Passata pomidorowa – 1 opakowanie
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Makaron – pół opakowania (GARAFOLO z Biedronki)
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Bazylia – świeża lub 1 łyżeczka
  • Czosnek – 4-5 ząbków
  • Ser żółty – 25 dkg
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Czerowna papryka – 1/2 łyżeczki
  • Cukier – 1 1/2 łyżeczki

Sos Beszamelowy

  • Maka – 5 łyżek
  • Masło – 4 łyżki
  • Mleko – około 1,5 szklanki
  • Gałka Muszkatołowa – do smaku

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
2. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż do „ścięcia” mięsa.
3. Cebule kroimy w kostkę – wrzucamy do mięsa.

4. Zalewamy mięso Passatą lub sosem pomidorowym (może być też puszka pomidorów). Doprowadzamy do wrzenia.

5. Dodajemy czosnek z praski.
6. Dajemy przyprawy (w zależności jakie kto ma świeże czy suszone): Bazylia, Oregano, sypka czerwona papryka. Dusimy około 15 min.

7. Makaron przygotować według opisu z opakowania, lecz skrócić czas gotowania makaronu o 2-3 minuty. Makaron ma być al-dente.

8. Makaron odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą by sienie sklejał.
9. Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dosypać mąkę i mieszać. Jeśli będzie za wilgotne nadal dodawać mąki. Na małym ogniu dolewać mleko, ciągle mieszać by powstała jednolita masa. Teraz posolić i popieprzyć, oraz dodać troszkę gałki muszkatołowej. Jeśli zrobią się wam grudki, odstawcie garnek z palnika, dolejcie troszkę mleka i wszystko potraktujcie blenderem.
10. Tortownicę można wyłożyć od spodu papierem do pieczenia ale nie trzeba – ja użyłem.
11. Spód tortownicy wysmarować beszamelem.
12. Układać rurki jedną obok drugiej otworami do góry.

13. Na przygotowany makaron wyłożyć mięso z sosem.

14. Wierzch posmarować resztą beszamelu.
15. Całość posypać tartym serem.

16. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy 45 min aż do Przypieczenia sera.


Smacznego.