
Pogoda już nie dopisuje by zrobić pieczonki z ogniska, więc przedstawiam domową wersję, która te przypomina.
Oczywiście brakuje tu liści kapusty…i aromatycznego zapachu palonego drewna…ale także są pyszne 😀
Składniki:
- Ziemniaki – 6 sztuk
- Cebula – 2 średnie
- Marchew – 1 sztuka
- Kiełbasa – 2 małe kiełbasy
- Liść laurowy – 2 listki
- Ziele Angielskie – 4-5 kulek
- Sól i pieprz – do smaku
- Smalec – 1 łyżeczka
- Margaryna – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plasterki około 5 mm
2. Cebulę poszatkować lub porobić w piórka….ja preferuje kosteczkę 🙂
3. Kiełbasę pokroić w kostkę ale nie za drobną.

4. Na patelni rozgrzać tłuszcze
5. Wsypać pokrojone produkty
6. Do smaku wrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie
7. Wszystko posoli i posypać pieprzem

8. Wszystko smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Idealnym dodatkiem do ziemniaków jest śledzik z octu 😀
Jeśli go akurat nie mam…….to oczywiście zjadam popijając zimnym mlekiem 🙂
Lub robię jajo sadzone i zajadam zsiadłym mlekiem 😀