Na każdej imprezie powinny być jajka w majonezie…więc czemu nie zrobić ich troszkę inaczej ??
Ta wersja często gęsto podawana na stół w czasie różnych świąt czy przyjęć.
Na pewno smakuje lepiej niż typowe jajko w majonezie 🙂
Składniki:
- Jajka – 5-6 szt
- Majonez – 220 ml (u mnie Kielecki)
- Śmietana – 18% 2-3 łyżki
- Zielony groszek – 1 puszka
- Pomidor – 2 sztuki
- Sól i pieprz – do smaku
- Cukier – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo
- Obieramy i odstawiamy do wystygnięcia
- Groszek wysypujemy na sitko i płuczemy (zostawiamy do odsączenia)
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Sos – majonez wymieszać z 3 łyżkami śmietany
- Po zrobieniu sosu wsypujemy do niego groszek i pomidora – wszystko mieszamy
- Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu
- Do gotowego „sosu” wkładamy jajka przecięte na pół i zanurzamy.
4. Odstawiamy do lodówki na min 30 min.
Smacznego.