Na każdej imprezie powinny być jajka w majonezie…więc czemu nie zrobić ich troszkę inaczej ??
Ta wersja często gęsto podawana na stół w czasie różnych świąt czy przyjęć.
Na pewno smakuje lepiej niż typowe jajko w majonezie 🙂

Składniki:

  • Jajka – 5-6 szt
  • Majonez – 220 ml (u mnie Kielecki)
  • Śmietana – 18% 2-3 łyżki
  • Zielony groszek – 1 puszka
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Cukier – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo
  2. Obieramy i odstawiamy do wystygnięcia
  3. Groszek wysypujemy na sitko i płuczemy (zostawiamy do odsączenia)
  4. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.

Sos – majonez wymieszać z 3 łyżkami śmietany

  1. Po zrobieniu sosu wsypujemy do niego groszek i pomidora – wszystko mieszamy
  2. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu
  3. Do gotowego „sosu” wkładamy jajka przecięte na pół i zanurzamy.

4. Odstawiamy do lodówki na min 30 min.

Smacznego.