Kiedyś będąc u znajomej zostałem poczęstowany faszerowanym udkiem z kurczaka…..postanowiłem zrobić swoja wersję 😀
A mianowicie faszerowane pałeczki z kurczaka.
Robi się to wygodniej i szybciej 🙂 Do tego ziemniaczki i sos czosnkowy…paaalce lizać !!!

Nie ma lekko…ale danie to robi wielkie wrażenie na gościach 🙂
Podaliśmy to na urodzinach córki…wszyscy oniemieli 😛
Do dzieła!!!

Składniki:

Pałeczki z Kurczaka:

  • Pałeczki z kurczaka – 8 sztuk
  • Pieczarki – 10 szt
  • Papryka czerwona i żółta – po pół sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Sól i pieprz –
  • Przyprawy – Czerwona papryka, curry, i co podejdzie pod rękę 🙂
  • Przyprawa do kurczaka – po posypania nóżek
  • Margaryna – Do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Ziemniaki spod kurczaka:

  • Ziemniaki – dla 4 osób
  • Papryka czerwona – do posypania
  • Ser żółty – opcjonalnie
  • Sos Czosnkowy
  • Jogurt Grecki – 1 opakowanie (ja kupuje w biedronce)
  • Majonez – 2 łyżki
  • Czosnek – 4-5 ząbków

Sposób przygotowania:

Kurczak:

1. Z pałeczek od kurczaka oddzielić mięso w taki sposób by nie uszkodzić skóry.
2. Należy wywinąć skórę na zewnątrz (dobrze naciągnąć!) i od razu uciąć nożem (tasakiem) kość przy samym końcu.
3. Z reszty obieramy mięso do mielenia.

Obieranie nóżki ze skóry

2. Pieczarki ucieramy na grubych oczkach. (lub robimy szatkownicą)
3. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. (lub robimy szatkownicą)
4. Mięso mielimy
5. W misce mieszamy wszystkie składniki (mięso, papryka, pieczarki, cebula, czosnek + przyprawy)

Farsz

6. Skóry z nóżek faszerujemy.
7. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, wykładamy na to nasze pałeczki,
8. Pałeczki posypujemy przyprawą do kurczaka (lub kto jaką lubi)
9. Wkładamy do piekarnika na 200 C – i zasada taka….jak się przypiecze to obracamy…..posypujemy przyprawami…..i znów pieczemy do nabrania ładnego koloru
W sumie około 50 min mi wyszło…następnie by nie tracić prądu, robimy ziemniaki które warto gotować gdy kurczak jest w piekarniku (oszczędzimy czas i pieniądze)
ps. na pewno zostanie troszkę więcej farszu…..warto wtedy zrobić z nich burgery, lub po prostu kotlety na patelni…..

Ziemniaki

1. Obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę.
2. Obgotować z solą do miękkości…ale tak by się nie rozpadały.
3. Gdy tylko pałeczki się zrobią wyciągamy je…..
4. Odcedzone ziemniaki włożyć do naczynia w którym robiły się nóżki (nadmiar tłuszczu odjąć) – i wymieszać.
5. Ziemniaki powinny być delikatnie otłuszczone.
6. Posypujemy je papryką czerwoną – wkładamy do piekarnik na 10 min.
7. Ziemniaki pomieszać posypać jeszcze papryką i posypać startym serem. (i na 5 min do piekarnika).

Sos Czosnkowy

1. Opakowanie jogurtu greckiego przełożyć do głębszej miski.
2. Dołożyć do tego 2 łyżki majonezu.
3. Dodać przeprasowany czosnek.
4. Można do smaku dodać szczyptę soli ( a nawet suszonej pietruszki zielonej).

A tak wygląda na talerzu 😀