Lubicie rozgrzewające zupy?? Meksykańska Zupa Błyskawiczna jest szybka, prosta i niedroga!
Jest gęsta i świetnie rozgrzewa! Dlatego doskonale nadaje się na chłodne jesienne i zimowe dni.

Składniki

Ziemniaki – 5 sztuk
Marchew – 3 sztuki
Kukurydza – 1 puszka
Czerwona fasola – 1 puszka
Biała fasola – 1 puszka
Cebula – 5 sztuk
Czosnek – 5 ząbków
Mięso mielone – 0,5 kg – jakie kto lubi.
Sok pomidorowy – 1 litr
Sól i Pieprz – do smaku
Chili – do smaku

Sposób przygotowania

1.Ziemniaki i marchew obieram i kroję w niedużą kostkę. W DUŻYM garnku zalewam to wodą tak by było ok 0,5cm nad ziemniakami. Gotuję prawie do miękkości. (można też zrobić bez marchewki jeśli ktoś nie lubi).

2. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, wlewam do garnka Kukurydzę, Czerwoną i Białą fasolę. WLEWAMY RAZEM Z ZALEWĄ!!! Ustawiam na małym ogniu niech powoli się zagotuje.

3. Na patelni przesmażam obraną i poszatkowaną cebulę (można zrobić w piórka) oraz drobno pokrojony czosnek.

4. Dodaję mięso mielone i smażę, co jakiś czas mieszając.

5. Zawartość patelni dodaję do zupy.

6. Wlewam 1 litr soku pomidorowego.

7. Zupę mieszam, doprawiam solą, pieprzem i chili.


Całość jeszcze chwilę gotuje by doszły ziemniaki z fasolką.