Pyszna potrawa którą zrobili nasi przyjaciele w czasie wakacji nad morzem 🙂
Coś pysznego 🙂 Od razu zachwyciłem się smakiem dania i prostotą przygotowania 😀
Tutaj wersja po „mojemu” 😀
Znajomi w swoim wykonaniu nie smażyli nic…a zamiast kiełbasy dali szynkę pokrojoną w kosteczkę.
Ja nazywam ją „śmieciówką” bo do gara trafia wszystko czemu kończy się termin przydatności. 🙂
Zamiast wyrzucać….zrób śmieciówkę 😀

Składniki:

  • Makaron Ciemny – 6 garści – Można dać taki jaki się ma 😛
  • Serek topiony – 1 sztuka
  • Kiełbasa – 2 małe kiełbasy
  • Cebula – 1 średnia sztuka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Pomidory – 2 sztuki
  • Sól i pieprz – do samku
  • Bazylia – 1,5 łyżeczki
  • Zioła Prowansalskie – 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Kiełbasę pokroić w drobna kostkę i wrzucić na patelnię – bez tłuszczu…sam się wytopi – smażyć delikatnie około 10 min
  2. Cebule pokroić w kostkę i dołożyć do kiełbaski……smażyć do lekkiego zrumienienia
  3. Makaron świderki (mogą być też rurki) nastawić w głębokim garnku i ugotować według przepisu. Ja lubię ciemne makarony więc z takiego korzystam…..gotując na al dente. Ale bardzo dobrze smakuje też z jasnymi 🙂
  4. Świeże pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Następnie kroimy w kostkę i odkładamy do miseczki wraz z sokami.
  5. Czosnek obrać i przeprasować do pomidorów.
  6. Gdy makaron już będzie gotowy, to odcedzamy go za pomocą pokrywki od garnka….odlewamy wodę (może troszkę jej zostać – nie na durszlaku)
  7. Na najmniejszym ogniu trzymamy garnek z makaronem i wrzucamy do niego nasz serek topiony. Mieszamy drewniana łyżką do czasu aż serek się rozpuści.
  8. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką – mieszamy
  9. Dodajemy pomidorki z przeprasowanym czosnkiem – mieszamy
  10. Na koniec dodajemy Bazylie oraz Zioła Prowansalskie.

Podajemy ciepłe 🙂

Smacznego 😀