Pyszna potrawa którą zrobili nasi przyjaciele w czasie wakacji nad morzem 🙂
Coś pysznego 🙂 Od razu zachwyciłem się smakiem dania i prostotą przygotowania 😀
Tutaj wersja po „mojemu” 😀
Znajomi w swoim wykonaniu nie smażyli nic…a zamiast kiełbasy dali szynkę pokrojoną w kosteczkę.
Ja nazywam ją „śmieciówką” bo do gara trafia wszystko czemu kończy się termin przydatności. 🙂
Zamiast wyrzucać….zrób śmieciówkę 😀
Składniki:
- Makaron Ciemny – 6 garści – Można dać taki jaki się ma 😛
- Serek topiony – 1 sztuka
- Kiełbasa – 2 małe kiełbasy
- Cebula – 1 średnia sztuka
- Czosnek – 5 ząbków
- Pomidory – 2 sztuki
- Sól i pieprz – do samku
- Bazylia – 1,5 łyżeczki
- Zioła Prowansalskie – 1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Kiełbasę pokroić w drobna kostkę i wrzucić na patelnię – bez tłuszczu…sam się wytopi – smażyć delikatnie około 10 min
- Cebule pokroić w kostkę i dołożyć do kiełbaski……smażyć do lekkiego zrumienienia
- Makaron świderki (mogą być też rurki) nastawić w głębokim garnku i ugotować według przepisu. Ja lubię ciemne makarony więc z takiego korzystam…..gotując na al dente. Ale bardzo dobrze smakuje też z jasnymi 🙂
- Świeże pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Następnie kroimy w kostkę i odkładamy do miseczki wraz z sokami.
- Czosnek obrać i przeprasować do pomidorów.
- Gdy makaron już będzie gotowy, to odcedzamy go za pomocą pokrywki od garnka….odlewamy wodę (może troszkę jej zostać – nie na durszlaku)
- Na najmniejszym ogniu trzymamy garnek z makaronem i wrzucamy do niego nasz serek topiony. Mieszamy drewniana łyżką do czasu aż serek się rozpuści.
- Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką – mieszamy
- Dodajemy pomidorki z przeprasowanym czosnkiem – mieszamy
- Na koniec dodajemy Bazylie oraz Zioła Prowansalskie.
Podajemy ciepłe 🙂
Smacznego 😀