Rolada ziemniaczana w waflu. Czyli ziemniaki podane inaczej 🙂 Taka tania i prosta potrawa jako dodatek do mięsa.
Połowa troszkę fantazyjna, bo z zielonym barwnikiem.

Składniki:

Rolada

  • Ziemniaki – 5-6 szt
  • Wafle – Kwadratowe
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Bułka tarta
  • Jajko
  • Olej – do smażenia

Farsz

  • Pieczarki – 500 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Masło – 1 łyżeczka

Sposób wykonania:

1. Pieczarki obrać i pokroić.
2. Cebulę poszatkować.
3. Wrzucić do garnka z łyżką masła i dusić do odparowania wody.
4. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
5. Ugotowane ziemniaki ubić lub przepuścić przez praskę.

6. Ciepłe ziemniaki wyłożyć na waflu.

7. Na wierzch ułożyć przestudzone pieczarki.

8. Gdy wafelek już zmięknie, zawijamy w roladę.


9. Można pokroić w plastry i już jeść,lub….
…moczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć do zarumienienia.


Podawać z sosem czosnkowym <- KLIK


U mnie połowa jest z zielonym barwnikiem spożywczym, pieczarkami i szynką. Wygląda to dość ciekawie….co najważniejsze fajnie smakuje 🙂