
Rolada ziemniaczana w waflu. Czyli ziemniaki podane inaczej 🙂 Taka tania i prosta potrawa jako dodatek do mięsa.
Połowa troszkę fantazyjna, bo z zielonym barwnikiem.
Składniki:
Rolada
- Ziemniaki – 5-6 szt
- Wafle – Kwadratowe
- Sól i Pieprz – do smaku
- Bułka tarta
- Jajko
- Olej – do smażenia
Farsz
- Pieczarki – 500 g
- Cebula – 1 sztuka
- Masło – 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
1. Pieczarki obrać i pokroić.
2. Cebulę poszatkować.
3. Wrzucić do garnka z łyżką masła i dusić do odparowania wody.
4. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
5. Ugotowane ziemniaki ubić lub przepuścić przez praskę.

6. Ciepłe ziemniaki wyłożyć na waflu.

7. Na wierzch ułożyć przestudzone pieczarki.

8. Gdy wafelek już zmięknie, zawijamy w roladę.

9. Można pokroić w plastry i już jeść,lub….
…moczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć do zarumienienia.
Podawać z sosem czosnkowym <- KLIK
U mnie połowa jest z zielonym barwnikiem spożywczym, pieczarkami i szynką. Wygląda to dość ciekawie….co najważniejsze fajnie smakuje 🙂