Ciasto niebo w gębie! Troszkę długo się go robi…lecz zjedzenie pierwszego kęsa szybko rekompensuje poświęcony czas!
Ciacho od teściowej 😀
U niej nazywa się to „Marysienka” ja wole nazwę orzechowiec 🙂

Składniki:

I placek

  • Jaja – 7 szt
  • Cukier – 1 szklanka
  • 8 Kakao – 2 pełne łyżki
  • Mąka pszenna – 5 pełnych łyżek
  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

II placek

  • Orzechy włoskie – 25 dag
  • 5 białek –
  • Cukier – 20 dag cukier
  • Miód – 1,5 łyżki stołowej
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 1 łyżka

Krem:

  • Mleko – pół litra
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • 5 żółtek
  • Cukier – 20 dag
  • Mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
  • Margaryna – 1 kostka

Sposób wykonania:

I Placek

  1. Białka ubić na sztywną pianę
  2. Powoli dodać cukier, żółtka, kakao, proszek do pieczenia z mąką i wymieszać.
  3. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min
  4. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.

II Placek

  1. Białka ubić z cukrem
  2. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.
  3. Piec w temp 180 C przez 30-40 min.

Krem

  1. Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.
  2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.
  3. Wszystko wlać do gotującego mleka i zrobić z tego budyń.
  4. Utrzeć margarynę z dodać przestudzony budyń.

Przełożenie placka:

  1. I placek (połowa ciemnego)
  2. Krem
  3. II placek (orzechowy)
  4. Krem
  5. I placek (druga połowa ciemnego)

Na wierzch można polać czekoladą i udekorować orzechami…. lub kto co lubi 🙂