Ciasto niebo w gębie! Troszkę długo się go robi…lecz zjedzenie pierwszego kęsa szybko rekompensuje poświęcony czas!
Ciacho od teściowej 😀
U niej nazywa się to „Marysienka” ja wole nazwę orzechowiec 🙂
Składniki:
I placek
- Jaja – 7 szt
- Cukier – 1 szklanka
- 8 Kakao – 2 pełne łyżki
- Mąka pszenna – 5 pełnych łyżek
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
II placek
- Orzechy włoskie – 25 dag
- 5 białek –
- Cukier – 20 dag cukier
- Miód – 1,5 łyżki stołowej
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 1 łyżka
Krem:
- Mleko – pół litra
- Cukier waniliowy – 1 opakowanie
- 5 żółtek
- Cukier – 20 dag
- Mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
- Margaryna – 1 kostka
Sposób wykonania:
I Placek
- Białka ubić na sztywną pianę
- Powoli dodać cukier, żółtka, kakao, proszek do pieczenia z mąką i wymieszać.
- Piec w temp. 180 C przez 30-40 min
- Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
II Placek
- Białka ubić z cukrem
- Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.
- Piec w temp 180 C przez 30-40 min.
Krem
- Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.
- Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.
- Wszystko wlać do gotującego mleka i zrobić z tego budyń.
- Utrzeć margarynę z dodać przestudzony budyń.
Przełożenie placka:
- I placek (połowa ciemnego)
- Krem
- II placek (orzechowy)
- Krem
- I placek (druga połowa ciemnego)
Na wierzch można polać czekoladą i udekorować orzechami…. lub kto co lubi 🙂