
Zainspirowany przepisem koleżanki Mileny postanowiłem zrobić Placuszki Kapuściane.
Oczywiście nie był bym sobą gdybym trochę tej wersji nie zmodyfikował 🙂
U mnie pojawił się przesmażony boczek z cebulką,oraz wersja z pieczarkami.
Kto co lubi 🙂
Smak powalający 🙂
POLECAM!!!
Składniki:
- Kapusta kiszona – 400-500g (woreczek z biedronki)
- Boczek wędzony – na skwarki
- Cebula – 1 sztuka
- Jajka – 1 sztuka
- Mąka – 1 szklanka
- Mleko – pół szklanki
- Woda gazowana – pół szklanki
- Pieczarki – 5 sztuk
- Czerwona papryka – pół łyżeczki
- Papryka chili – szczypta
- Sól i Pieprz – do smaku
- Olej – do smażenia
- Liść laurowy – 2 listki
- Ziele Angielskie – 3 kulki
Sposób przygotowania:
1, Kapustę przelewamy jeden raz wodą, siekamy i wrzucamy do garnka
2. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy 30 min po czym odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Z boczku robimy cieniutkie skraweczki, pod koniec smażenia dodajemy cebulkę w kostkę i rumienimy

4. Przygotowujemy ciasto : woda, mleko i jajko. Wszystko mieszamy.
5. Dodajemy mąkę, czerwoną paprykę, chili, sól – mieszamy jak na ciasto naleśnikowe.
6. Dodajemy kapustę, oraz boczek z cebulą….mieszamy.

7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki (tak jak ziemniaczane).
Dla tych co lubią, można dodać utarte na dużym oczku pieczarki (dobrze wcześniej podsmażyć 10 min na patelni z łyżeczką masła).
Podawać z różnymi sosami, dipami czy keczupem 🙂 Mnie bardzo smakowały z sosem BBQ zakupionym w Lidlu 🙂