Zainspirowany przepisem koleżanki Mileny postanowiłem zrobić Placuszki Kapuściane.
Oczywiście nie był bym sobą gdybym trochę tej wersji nie zmodyfikował 🙂
U mnie pojawił się przesmażony boczek z cebulką,oraz wersja z pieczarkami.
Kto co lubi 🙂
Smak powalający 🙂
POLECAM!!!

Składniki:

  • Kapusta kiszona – 400-500g (woreczek z biedronki)
  • Boczek wędzony – na skwarki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Jajka – 1 sztuka
  • Mąka – 1 szklanka
  • Mleko – pół szklanki
  • Woda gazowana – pół szklanki
  • Pieczarki – 5 sztuk
  • Czerwona papryka – pół łyżeczki
  • Papryka chili – szczypta
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Olej – do smażenia
  • Liść laurowy – 2 listki
  • Ziele Angielskie – 3 kulki

Sposób przygotowania:

1, Kapustę przelewamy jeden raz wodą, siekamy i wrzucamy do garnka
2. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy 30 min po czym odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Z boczku robimy cieniutkie skraweczki, pod koniec smażenia dodajemy cebulkę w kostkę i rumienimy

4. Przygotowujemy ciasto : woda, mleko i jajko. Wszystko mieszamy.
5. Dodajemy mąkę, czerwoną paprykę, chili, sól – mieszamy jak na ciasto naleśnikowe.
6. Dodajemy kapustę, oraz boczek z cebulą….mieszamy.

7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki (tak jak ziemniaczane).


Dla tych co lubią, można dodać utarte na dużym oczku pieczarki (dobrze wcześniej podsmażyć 10 min na patelni z łyżeczką masła).

Podawać z różnymi sosami, dipami czy keczupem 🙂 Mnie bardzo smakowały z sosem BBQ zakupionym w Lidlu 🙂