Włoski chlebek 🙂 Taki pachnący świeżymi ziołami, a do tego posypany grubą solą morską 🙂
Wspaniale smakuje z oliwą. A jeszcze fajniej sprawdza się jako chlebek na kanapki do pracy 🙂
Składniki:
- Mąka pszenna – 550g
- Oliwa z oliwek – 50ml
- Woda (ciepła) – 450ml
- Cukier – 1 łyżeczka
- Drożdże suche – 8 gram
- Sól morska gruboziarnista – 1,5 łyżeczki
- Bazylia – świeże listki
- Rozmaryn – świeży
- Oregano – suszone
- Pomidorki koktajlowe – 16 sztuk
Sposób wykonania:
- Do dużej miski wsypujemy drożdże i łyżeczkę cukru, zalewamy 250 ml ciepłej wody. Zostawiamy na 5 minut.
- Dolewamy resztę wody 200 ml, oliwę z oliwek, pół łyżeczki soli, łyżeczkę tartego oregano, połowę posiekanego rozmarynu i listków bazylii.
- Do całości podsypujemy powoli mąkę i mieszamy drewniana łyżką aż do zużycia całej mąki.
- Ciasto będzie klejące, ale takie ma być.
- Smarujemy oliwą ciasto z góry i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy blachę- wykładając ją papierem do pieczenia.
- Po godzinie wyrastania ciasta, włączamy piekarnik (grzanie góra-dół) na 220 C.
- Ciasto mieszamy 2-3 razy łyżką do odgazowania.
- Przekładamy ciasto na blachę. Może się ciągnąć więc trzeba chwilę je rozciągać na całą powierzchnię.
- Układamy na wierzch nasze 16 pomidorków ( tak by później było dobrze wycinać kanapki).
- Smarujemy oliwą z oliwek.
- Posypujemy pozostałą bazylią i rozmarynem.
- Posypujemy grubą solą. i zostawiamy na jeszcze 10-15 min do podrośnięcia.
- Wsadzamy do piekarnika na 25-30 min, aż do zarumienia ciasta.
- Po upieczeniu 20 min studzić przy otwartym piekarniku.
Witam, bardzo podoba mi się ten blog, dlatego nominowałam Cię do Liebster award, więcej znajdziesz tu: http://malekulinaria.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog.html