Masło orzechowe to typowy amerykański przysmak 😀 Jedna kanapkę smarujemy masłem, a drugą kwaśnym dżemem….składamy 🙂 Dziwnie brzmi…ale na prawdę dobrze smakuje 🙂
W dodatku po co przepłacać za masła w sklepach jak własne można zrobić w 15min 😀
U mnie z migdałami i w wersji CRUNCHY – czyli z kawałeczkami orzechów…by było je czuć i chrupać jak się je masło 😀
Proszę uważać przy miksowaniu orzeszków żeby Wasz sprzęt kuchenny się nie spalił…dobrze jest dać mu odpoczywać co jakiś czas.
Składniki:
- Orzeszki ziemne prażone – solone – 2,5 szklanki
- Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- Płatki migdałów – 50 g
Sposób przygotowania:
1, Orzeszki i płatki migdałów wsypujemy na patelnie i prażymy.
2. Przekładamy do MOCNEGO melaksera lub blendera.
3. Miksujemy przez chwilę aż wszystkie orzeszki się rozdrobnią.
4. Ujmujemy jedną szklankę zmielonych orzeszków.
5. Dajemy 1 łyżeczkę oleju.
6. Resztę miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
7. Wsypujemy pozostałe orzeszki i przez chwilę miksujemy.
8. Gotowe masło przekładamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce 😀