Chrupiące, soczyste pałeczki z kurczaka…czyli mięsko palce lizać 🙂
U mnie wersja z pieczarkami i bez.
Znów troszkę eksperymentalnie…ale warto próbować, ten kurczaczek wyszedł przepysznie.
Część pałeczek była faszerowana, cześć obdarta ze skóry.
U mnie oczywiście podany razem z puree czosnkowym które uwielbiamy.

Składniki:

  • Chrupiące pałeczki
  • Pałeczki z kurczaka – 8 szt
  • Przyprawy – Przyprawa do kurczaka, papryka czerwona, czosnek granulowany
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Bułka tarta – do panierowania
  • Majonez – 3 łyżeczki

Farsz:

  • Pieczarki – 20 dkg
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Cebula – 1/2 cebuli

Sposób przygotowania:

1. Pałeczki oddzielamy od kości. Zaczynamy od nacięcia skóry w około przy końcu pałeczki. Następnie małym nożem odcinamy mięso od kości, delikatnie pociągając całość w stronę wcześniejszego nacięcia – aż mięso ze skórą będzie swobodnie przemieszczać się po kości. Kość wyciągamy zdecydowanym ruchem w kierunku naciętej skóry.

2. Przygotowane mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym oraz czerwona papryką. Ostawiamy mięso do lodówki na min 20 min.

3. Obieramy pieczarki i połowę cebuli.
4. Szatkujemy i wrzucamy do garnka z łyżką masła.
5. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem – dusimy około 20min.
6. Poczekać aż pieczarki ostygną. Po czym faszerujemy nasze pałeczki.
7. Na mały spodek wyłożyć 3 łyżki majonezu
8. Pałeczki smarować majonezem po czym obtaczać je w bułce tartej – ja pomagam sobie pędzlem kuchennym.
9. Układamy na naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez około 25 min do uzyskania rumianego koloru, po czym obracamy.

Smacznego.