Jeżeli lubisz azjatyckie klimaty to przedstawiam pomysł na rodzinny obiad dla całej rodziny.
Na pewno jest to prosta alternatywa dla ekspresowych zupek chińskich.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu – może być z kostki rosołowej
  • 2 pomidory
  • 8 ząbków czosnku
  • Imbir – około 5 cm
  • Szczypiorek – pęczek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Papryka czerwona – połówka
  • 1 marchew
  • Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Myjemy i obieramy warzywa.
2. Imbir kroimy w drobniutką kosteczkę

3. Cebulę szatkujemy (ja dałem pół bo miałem ogromną!)
4. Marchew i czerwoną paprykę kroimy w słupki

5. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, po czym kroimy w średnią kostkę.

6. Kroimy szczypiorek

7. Do garnka (w którym będziemy robić zupę) dajemy 3 łyżki oleju.
8. Wrzucamy składniki: Cebula, Czosnek (przeprasowany), Imbir, Papryka, Marchewka.

9. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut często mieszając
10. Dodajemy połowę naszego szczypiorku i smażymy 2 min

11. Następnie do garnka dodajemy pomidory.

12. Przesmażamy całość około 5 min
13. Teraz całość zalewamy naszym rosołem (może być z kostek rosołowych) i doprowadzamy do zagotowania.


14. Do mąki ziemniaczanej dodajemy trochę ZIMNEJ wody i mieszamy – nie może być grudek.
15. Gdy zupa się gotuje, powoli wlewamy mąkę jednocześnie mieszając – tym sposobem zagęszczamy zupę. Doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy gaz na minimum.
16. Bierzemy 2 jajka, bełtamy (kłócimy) je widelcem.

17. Następnie powoli wlewamy jajko do gotującej zupy jednocześnie mieszając.

18. Całość jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania.

19. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem

20. Na talerzu doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.

I GOTOWE


SMACZNEGO

Zupę można doprawić jasnym sosem sojowym oraz dodać makaron ryżowy.