Jeżeli lubisz azjatyckie klimaty to przedstawiam pomysł na rodzinny obiad dla całej rodziny.
Na pewno jest to prosta alternatywa dla ekspresowych zupek chińskich.
Składniki:
- 1,5 l rosołu – może być z kostki rosołowej
- 2 pomidory
- 8 ząbków czosnku
- Imbir – około 5 cm
- Szczypiorek – pęczek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- Papryka czerwona – połówka
- 1 marchew
- Pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Myjemy i obieramy warzywa.
2. Imbir kroimy w drobniutką kosteczkę
3. Cebulę szatkujemy (ja dałem pół bo miałem ogromną!)
4. Marchew i czerwoną paprykę kroimy w słupki
5. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, po czym kroimy w średnią kostkę.
6. Kroimy szczypiorek
7. Do garnka (w którym będziemy robić zupę) dajemy 3 łyżki oleju.
8. Wrzucamy składniki: Cebula, Czosnek (przeprasowany), Imbir, Papryka, Marchewka.
9. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut często mieszając
10. Dodajemy połowę naszego szczypiorku i smażymy 2 min
11. Następnie do garnka dodajemy pomidory.
12. Przesmażamy całość około 5 min
13. Teraz całość zalewamy naszym rosołem (może być z kostek rosołowych) i doprowadzamy do zagotowania.
14. Do mąki ziemniaczanej dodajemy trochę ZIMNEJ wody i mieszamy – nie może być grudek.
15. Gdy zupa się gotuje, powoli wlewamy mąkę jednocześnie mieszając – tym sposobem zagęszczamy zupę. Doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy gaz na minimum.
16. Bierzemy 2 jajka, bełtamy (kłócimy) je widelcem.
17. Następnie powoli wlewamy jajko do gotującej zupy jednocześnie mieszając.
18. Całość jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania.
19. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem
20. Na talerzu doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
I GOTOWE
SMACZNEGO
Zupę można doprawić jasnym sosem sojowym oraz dodać makaron ryżowy.