Kurczak nie musi być nudny.
Ja staram się urozmaicać serwowane obiady.
Tym razem pod nóż poszły pałeczki z kurczaka,
które zostały nafaszerowane serem mozzarellą oraz posmarowane czerwonym pesto.

Składniki:

  • Pałeczki z kurczaka – 4 sztuki (lub podudzia bez kości)
  • Mozzarella – 1 kulka
  • Pesto czerwone – do posmarowania
  • Bułka tarta – do obtoczenia
  • Jajko – do obtoczenia
  • Olej – do smażenia

Sposób przygotowania:


1, Pałeczki z kurczaka – wyciągamy kości, oraz zdzieramy tłusta skórę. (można kupić podudzia bez skóry i kości)


2. Czerwonym pesto smarujemy masze mięsko od środka.
3. Następnie do środka wkładamy kawałki mozzarelli.
4. Rozbełtujemy jajko, oraz wysypujemy na miseczkę bułkę tartą.
5. Rozgrzewamy olej na patelni.
6. Nasze piramidki panierujemy dokładnie i grubo DWA RAZY!!!
7. Formujemy kształt stożka (piramidy)
8. Następnie zaczynamy smażenie od ustawienia piramidek na „dnie”


9. Po czym obracamy na bok i na małym ogniu smażymy powoli przetaczając je po bokach.


10. Do pełni szczęścia polecam zrobić ziemniaczane puree z czosnkiem 🙂 (Puree ziemniaczane)