Szybki i 100% udany przepis na zrobienie super ryżu do dań chińskich i nie tylko.
Smakuje jak w restauracjach 🙂 Robi się go łatwo, a wynik końcowy jest bardzo zadowalający.
Ja zazwyczaj robię z groszkiem i marchewką, ale spokojnie można zastosować swoje kombinacje.
Składniki na 3-4 osoby:
- Ryż – 1 szklanka
- Olej – 1 łyżka
- Kurkuma – szczypta
- Curry – pół łyżeczki
- Warzywa – groszek, marchewka
- 2 szklanki rosołu
lub na szybko:
Woda – 2 szklanki wrzątku
Kostka rosołowa
Sposób wykonania:
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju
- Wsypujemy ryż i mieszamy z olejem
- Posypujemy odrobiną kurkumy i mieszamy.
- Smażymy ryż aż do przypieczenia (najpierw się zrobi biały a później lekko brązowy)
- Zalewamy 2 szklankami wrzątku (lub rosołem)
- Wrzucamy kostkę rosołową oraz curry – mieszamy do rozpuszczenia.
- Wrzucamy mrożone warzywa – groszek i marchew.
- Zostawiamy pod przykryciem na najmniejszym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Czekamy aż ryż „wypije” całą wodę. Jeśli woda wyparuje a ryż będzie twardy, dolewamy troszkę wody.