Jedna „babeczka” przypomniała mi o tym przepisie…więc dzisiaj sałatka kebab 🙂
W sumie to jest to tylko chyba najprostsza sałatka z kurczakiem 🙂 Tym razem w wykonaniu żonki :*

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – podwójna
  • Kapusta Pekińska –
  • Ogórek korniszon – 6 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Olej – do smażenia
  • Przyprawa KEBAB – 1 opakowanie

Sos czosnkowy:

  • Jogurt – 400ml
  • Majonez – 4 łyżki
  • Czosnek – 5-6 ząbków

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od Sosu Czosnkowego.

  1. Do miski przełożyć 400 ml jogurtu (naturalny lub Grecki).
  2. Dodać 4 łyżki majonezu (ja polecam Kielecki)
  3. Wcisnąć czosnek.
  4. Wymieszać i wstawić do lodówki aby się troszkę przegryzło.

Sałatka:

  1. Zaczynamy od przesmażenia kurczaka. Kroimy go w kosteczkę, posypujemy przyprawą do kebaba. Smażymy na oleju aż do ścięcia mięska…nie przypiekać na patelni.
  2. Cebule pokroić w drobna kosteczkę.
  3. Ogórki korniszony kroimy w kosteczkę i odciskamy lekko z wody.
  4. Kapustę pekińska szatkujemy.

Sałatkę układamy warstwami:

1. Cebula

2. Ogórek korniszon
3. Kapusta pekińska

4. Sos czosnkowy
5. Mięso

6. Sos czosnkowy
7. Kapusta pekińska

8. (na koniec można posmarować jeszcze sosem)

Odstawić do lodówki na 1h by się przegryzło 🙂 Smacznego 🙂