Biszkopt…baza pod nieskończoną ilość pomysłów 🙂
U mnie sprawdzony przepis na tzw biszkopt rzucany…zawsze się udaje 🙂
Po ostygnięciu robimy już cuda jakie nam się podobają 🙂
Składniki
– Jaja – 5 sztuk
– Cukier drobny – 3/4 szklanki
– Mąka pszenna – 3/4 szklanki
– Mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
– papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Szykujemy tortownice 20-22 cm.
Dno wykładamy papierem do pieczenia.
Boków nie smarujemy niczym 🙂
Nagrzewamy piekarnik do 160-170 C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy razem przez sitko do miseczki.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Ubijamy białka na sztywną pianę – na najwyższych obrotach miksera.
- Po ubiciu powoli dodajemy cukier.
- Następnie dodajemy powoli po żółtku.
- Ustawiamy najniższe obroty miksera.
- Bardzo, bardzo powoli wsypujemy przesianą mąkę.
- Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy.
- Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł)
RZUCANIE BISZKOPTEM!!!!
Po upieczeniu na twardą podłogę układamy ściereczkę i z wysokości 50-60 cm upuszczamy tortownice zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ja zazwyczaj upuszczam „blachę” dwa razy.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po ostygnięciu najpierw odcinamy nożykiem boki biszkoptu, następnie otwieramy tortownicę.
[…] BISZKOPT wykonujemy według tego przepisu […]
[…] Kolorowy zawrót głowy z tym tortem 🙂 Tort robiłem pierwszy raz w życiu…i powiem że wyszedł super!!!Może wizualnie nie jest najpiękniejszy…za to w smaku jest boski 🙂Najwięcej radości mają z niego dzieci bo jest kolorowy jak kucyki pony 😛Przepis na cisto jest z przepisu na biszkopt rzucany. […]