Uwielbiam ten pikantny smak kruchego mięska w obstawie papryki, ziemniaków i łazanek lub klusków lanych 🙂
Dzisiaj żonka zrobiła specjał za którym już tęskniłem 🙂 Smak sam w sobie 🙂
Składniki:
- Łopatka wieprzowa – 1 kg
- Papryka czerwona – 1 szt
- Papryka zielona – 1 szt (lub żółta)
- Cebula – 2 duże sztuki
- Ziemniaki – 3 spore sztuki
- Makaron łazanki – 2 spore garście
- Koncentrat pomidorowy – pół małego słoiczka
- Papryka czerwona mielona – pół paczki
- Magi (jeśli ktoś preferuje)
- Vegeta (jeśli ktoś preferuje)
- Ziele Angielskie – kilka kulek
- Liść laurowy – 2-3 listki
- Chili mielone – w/g uznania
- Cukier – pół łyżeczki
- Sól i Pieprz – do smaku
- Do smażenia (margaryna, smalec lub olej)
- Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kostkę 2×2 lub 3×3, (posypujemy vegetą).
- Skrapiamy Magi i oprószamy odrobina mąki po czym mieszamy.
- Mięso wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz (odrobinę margaryny lub oleju) i podsmażamy do lekkiego zarumienienia.
- Podlewamy całość wodą tak by była 3 cm ponad mięso.
- Dodajemy przyprawy: papryka mielona, papryka chilli, ziele angielskie, liść laurowy.
- Dusimy mięso aż będzie na wpół miękkie.
- Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę w kostkę, papryki pokrojone w kostkę 2×2 lub 3×3 i dalej dusimy.
- Pod koniec duszenia – gdy ziemniaki robią się już miękkie- dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i makaron (wcześniej ugotowany) lub kluski lane.
- Całość gotujemy jeszcze 5 min.