Pyszne i rozpływające się w ustach…..dla jednych to Kartacze…dla innych Cepeliny…ale to to samo…przynajmniej dla mnie 😀
Kupione są smaczne…ale zrobione samemu…smakują obłędnie…no i wiemy co jest w farszu 😛
Składniki:
Ciasto:
- Ziemniaki – 21 średnich ziemniaków
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Farsz:
- Mięso z rosołu – obrany kurczak z rosołu (bez skórek)
- B-oczek surowy – 30 dag
- Boczek wędzony – 40 dag
- Podgardle wędzone – 40 dag
- Cebula – 3 sztuki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sól i Pieprz – do smaku
- Majeranek – do smaku (ale nie koniecznie)
Sposób przygotowania:
Z racji tego że do kartaczy wykorzystuję mięsko (cały kurczak) z rosołu, to kartacze są zazwyczaj zaraz po niedzieli.
A więc po kolei:
FARSZ:
- Obieramy mięsko z kurczaka, mielimy.
- Obsmażamy razem z drobno posiekaną cebulką i ząbkiem czosnku.
3. Boczek surowy, wędzony i podgardle kroimy w skwarki i obsmażamy.
4. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek.
5. Odkładamy troszkę skwarek z cebulką do omaszczenia kartaczy !!!
6. Resztę mięska przepuszczamy przez maszynkę.
7. Mieszamy oba mięsa dodając sól, pieprz i majeranek do smaku.
8. Odstawić na 1h w celu przejścia smakiem.
CIASTO:
- Obieramy 21 ziemniaków – 21 „Oczko” jak to mówi moja mamcia 😛
2. 6 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie.
3. 15 ziemniaków ścieramy na tarce.
4. Ugotowane ziemniaki ugnieść dokładnie – lub przepuścić przez praskę (nie może być grudek).
5. Utarte ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody do miseczki – najlepiej przez tetrową pieluchę (słyszałem że ktoś używał w tym celu pończoch 😛 ).
6. Mocno dociskać ziemniaki, by jak najwięcej wody wyleciało!
7. Ugniecione ziemniaki oraz odciśnięte przełożyć do jednej miski.
8. Z odciśniętych ziemniaków zlać wodę, a osadzoną na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
9. Wsypać dodatkowo jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wyrobić dokładnie ciasto.
Bierzemy garść ciasta i rozpłaszczamy na dłoni…..na to nakładamy farsz….najlepiej wcześniej uformować sobie podłużny kształt.
Zawijamy farsz w ciasto i formować kształt owalu.
Kartacze wrzucamy na wrzątek na osoloną wodę….gotujemy około 10 min od wypłynięcia.
Ale dobrze jest to sprawdzić na jednej sztuce po 8 min 😛
Podawać z pozostałymi skwarkami z cebulką 🙂
Smacznego 🙂
a u nas to po prostu pyzy z mięsem 😉 powyższych nazw nigdy nie słyszałam 😉
Co do pyz, to co region to inna potrawa, ale w lubuskiem pyszności z tego przepisu, to pyzy z mięsem, drożdżowe na parze to bułki na parze, a z ziemniaków to kluski śląskie z dziurką 😉
Bardzo lubię kartacze ale roboty przy nich co nie miara.
Dla nich warto zarwać cały ranek 😀