Danie szybkie i nie wymagające zbytniego zaangażowania 🙂
Często podawane w piątek, gdyż nie ma w nim mięsa.

Składniki:

Kotlety jajeczne:

  • Jajka – 7 sztuk
  • Szczypiorek – pęczek
  • Bułka tarta
  • Sól i Pieprz – do smaku

Puree czosnkowe:

  • Ziemniaki
  • Czosnek – 4-5 ząbków
  • Śmietana – 3 łyżki
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – Szczypta

Sposób przygotowania kotletów:

1. Jajka (6 sztuk) ugotować na twardo i pozostawić do wystygnięcia.
2. Po obraniu jajka zetrzeć na tarce – grube oczka.
3. Do utartych jajek dodać posiekany szczypiorek.
4. Wbić jajko i wymieszać.
5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Do całości dosypać bułki tartej i wymieszać. Dosypujemy tyle…by całość zrobiła się gęsta i dało się z niej formować kotlety – u mnie wyszło około 3 łyżki stołowe.
7. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.

8. Na rozgrzany olej układamy kotlety i smażymy z obu stron na średnim ogniu, do uzyskania rumianego koloru.
9. Wyciągamy na papierowe ręczniki by ująć troszkę tłuszczu 🙂

Czosnkowe puree

1. Ziemniaki przygotować do gotowania.
2. Do przygotowanych ziemniaków przecisnąć przez praskę czosnek.
3. Dodać szczyptę kurkumy.
4. Gotować do miękkości.
5. Pierwszą wodę przelać przez sitko, by wyłapać czosnek który ponownie wrzucamy do ziemniaków.
6. Ciepłe ziemniaki odstawić na chwilę na palnik…by odparowała woda.
7. Do ziemniaków dodać 3 łyżki śmietany i małą łyżeczkę masła.
8. Ziemniaki długo ugniatać „tłuczkiem do ziemniaków” lub zblendować.