Mięcho !! Zainspirowany karczkiem u bratowej, postanowiłem zrobić w domu.
Wyszedł kawał dobrego obiadu! Karczek się wytopił, a mięsko zrobiło miękkie i kruche!!
U mnie porcja dla 2 osób bo karczek miałem mały.
Składniki:
- Karczek – 4 plastry
- Przyprawa do Mięs – Knorra
- Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
- Czerwona papryka – 1/2 łyżeczki
- Olej – 3 łyżki
- Rękaw do pieczenia – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Karczek kroimy w plastry (około 1,5cm grubości)
2. Na desce pięścią rozbijamy karczek.
3. Po rozbiciu mięsa widelcem nakłuwać mięso – wtedy przyprawy wejdą głębiej, a nie trzeba będzie marynować kilku godzin.
4. Do miski wlewamy olej, wsypujemy 2 łyżeczki przyprawy do mięsa oraz resztę przypraw.
5. Mięso wkładamy do miski i smarujemy powstałą marynatą.
6. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
7. Pieczemy w rękawie w temperaturze 180 C przez 50 min.
8. Po upływie czasu rozciąć worek i wstawić jeszcze na 10 min do piekarnika.
Mięsko super smakuje z sosem czosnkowym oraz smażonymi ziemniakami.
Przepis na ziemniaki –> tutaj <–