Mięcho !! Zainspirowany karczkiem u bratowej, postanowiłem zrobić w domu.
Wyszedł kawał dobrego obiadu! Karczek się wytopił, a mięsko zrobiło miękkie i kruche!!

U mnie porcja dla 2 osób bo karczek miałem mały.

Składniki:

  • Karczek – 4 plastry
  • Przyprawa do Mięs – Knorra
  • Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • Czerwona papryka – 1/2 łyżeczki
  • Olej – 3 łyżki
  • Rękaw do pieczenia – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. Karczek kroimy w plastry (około 1,5cm grubości)
2. Na desce pięścią rozbijamy karczek.

3. Po rozbiciu mięsa widelcem nakłuwać mięso – wtedy przyprawy wejdą głębiej, a nie trzeba będzie marynować kilku godzin.
4. Do miski wlewamy olej, wsypujemy 2 łyżeczki przyprawy do mięsa oraz resztę przypraw.

5. Mięso wkładamy do miski i smarujemy powstałą marynatą.
6. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
7. Pieczemy w rękawie w temperaturze 180 C przez 50 min.

8. Po upływie czasu rozciąć worek i wstawić jeszcze na 10 min do piekarnika.

Mięsko super smakuje z sosem czosnkowym oraz smażonymi ziemniakami.

Przepis na ziemniaki –> tutaj <–