Placki ziemniaczane, to chyba każdy lubi ?? A ja dziś postanowiłem poeksperymentować…. 😀
Na działce rośnie piękny szpinak, więc coś trzeba było wymyślić 🙂 I tak powstały placki ziemniaczane ze szpinakiem. W sumie to na 2 sposoby 🙂 Bo druga wersja to z dodatkiem boczku 😀

Składniki:

  • Ziemniaki – około kilkogram
  • Cebula – 1 sztuka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mąka – do zagęszczenia ziemniaków
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Szpinak liście – 3-4 garści
  • Czosnek – 4 sztuki
  • Olej – do smażenia
  • Boczek – Opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Ciasto ziemniaczane

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Ścieramy cebulę
  3. Odejmujemy nadmiar „soków” z masy ziemniaczanej
  4. Dodajemy jajko.
  5. Dodajemy mąki tyle by ciasto nie było za rzadkie.
  6. Przyprawiamy pieprzem i solą

Szpinak

  1. szpinak myjemy
  2. szatkujemy
  3. na patelnie dajemy 2 łyżki oleju
  4. smażymy na małym ogniu czasem podlewając wodą.
  5. doprawiamy lekko solą i pieprzem
  6. dodajemy przeprasowany czosnek i jeszcze chwile dusimy.

Boczek kroimy w paseczki i smażymy na skwarki.

I wersja z boczkiem

  1. na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy cienką warstwę ciasta.
  2. na to kładziemy troszkę szpinaku i kilka skwarek
  3. nakładany kolejną warstwę ciasta ziemniaczanego.
  4. smażymy z obu stron na średnim ogniu aż do zrumienienia.

II wersja – sam szpinak

  1. do ciasta dodajemy przesmażony szpinak.
  2. mieszamy

3. smażymy placki tak jak tradycyjne.