Placki ziemniaczane, to chyba każdy lubi ?? A ja dziś postanowiłem poeksperymentować…. 😀
Na działce rośnie piękny szpinak, więc coś trzeba było wymyślić 🙂 I tak powstały placki ziemniaczane ze szpinakiem. W sumie to na 2 sposoby 🙂 Bo druga wersja to z dodatkiem boczku 😀
Składniki:
- Ziemniaki – około kilkogram
- Cebula – 1 sztuka
- Jajko – 1 sztuka
- Mąka – do zagęszczenia ziemniaków
- Sól i Pieprz – do smaku
- Szpinak liście – 3-4 garści
- Czosnek – 4 sztuki
- Olej – do smażenia
- Boczek – Opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Ciasto ziemniaczane
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce.
- Ścieramy cebulę
- Odejmujemy nadmiar „soków” z masy ziemniaczanej
- Dodajemy jajko.
- Dodajemy mąki tyle by ciasto nie było za rzadkie.
- Przyprawiamy pieprzem i solą
Szpinak
- szpinak myjemy
- szatkujemy
- na patelnie dajemy 2 łyżki oleju
- smażymy na małym ogniu czasem podlewając wodą.
- doprawiamy lekko solą i pieprzem
- dodajemy przeprasowany czosnek i jeszcze chwile dusimy.
Boczek kroimy w paseczki i smażymy na skwarki.
I wersja z boczkiem
- na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy cienką warstwę ciasta.
- na to kładziemy troszkę szpinaku i kilka skwarek
- nakładany kolejną warstwę ciasta ziemniaczanego.
- smażymy z obu stron na średnim ogniu aż do zrumienienia.
II wersja – sam szpinak
- do ciasta dodajemy przesmażony szpinak.
- mieszamy
3. smażymy placki tak jak tradycyjne.
wygladaja oblednie te z boczkiem 🙂