Chleb po cygańsku – to nic innego jak chleb smażony w jajku. Ale chleb taki…bardziej czerstwy…kilkudniowy.
Babcia zawsze mówi że chleb trzeba szanować i nie wolno go wyrzucać….więc trzeba go jakoś zjeść.
Więc to jest odpowiedź na uchronienie chlebka.
Składniki:
- Chleb – 2-3 dniowy
- Jajka – 2-3 szt w zależności od ilości chleba
- Olej – w zależności od ilości chleba
- Sól i pieprz – do smaku
- Vegeta – do smaku
- Woda – 1-2 łyżeczki wody
Sposób przygotowania:
- Chleb kroimy na kromki ( o ile już nie jest krojony)
- Jajka wbijamy do miski
- Dodajemy przyprawy oraz troszkę przegotowanej wody
- Wszystko bełtamy (kłócimy)
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Chleb moczymy w jajku i wkładamy na patelnię
- Smażymy na średnim ogniu pilnując by się nie przypaliło
- Dla tych co lubią….po obróceniu chleba można położyć plasterek żółtego sera.
Chlebek bardzo pasuje do żurku i zalewajki 😀
Jeśli nie podaje się go z zupą…..obowiązkowe zimne mleko 🙂