Chleb po cygańsku – to nic innego jak chleb smażony w jajku. Ale chleb taki…bardziej czerstwy…kilkudniowy.
Babcia zawsze mówi że chleb trzeba szanować i nie wolno go wyrzucać….więc trzeba go jakoś zjeść.
Więc to jest odpowiedź na uchronienie chlebka.

Składniki:

  • Chleb – 2-3 dniowy
  • Jajka – 2-3 szt w zależności od ilości chleba
  • Olej – w zależności od ilości chleba
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Vegeta – do smaku
  • Woda – 1-2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy na kromki ( o ile już nie jest krojony)
  2. Jajka wbijamy do miski
  3. Dodajemy przyprawy oraz troszkę przegotowanej wody
  4. Wszystko bełtamy (kłócimy)
  5. Na patelni rozgrzewamy olej
  6. Chleb moczymy w jajku i wkładamy na patelnię
  7. Smażymy na średnim ogniu pilnując by się nie przypaliło
  8. Dla tych co lubią….po obróceniu chleba można położyć plasterek żółtego sera.

Chlebek bardzo pasuje do żurku i zalewajki 😀

Jeśli nie podaje się go z zupą…..obowiązkowe zimne mleko 🙂