Prosta i szybka przekąska……super się sprawdza gdy wpadają niezapowiedziani goście 🙂
Wystarczy frankfurterka zawinąć w ciasto francuskie……oczywiście można dodać do tego jakieś składniki (ser, bazylia itp), ale ja tutaj podaje najprostszą wersję 🙂
Podaję porcje dla 2 osób.

Składniki:

  • Frankfurterki – 6 sztuk
  • Ciasto Francuskie – opakowanie (kupuje w Biedronce)
  • Czerwona papryka – szczypta
  • Sposób przygotowania

Od razu zaczynamy od grzania piekarnika……temperaturę nastawiamy w/g instrukcji z ciasta.

  1. Ciasto rozwijamy i kroimy na paski (szerokie około 2 cm)
  2. Frankfurterka owijamy paskiem ciasta
  3. Posypujemy z wierzchu czerwoną papryką
  4. Wkładamy do piekarnika


Oczywiście można do frankfurterki włożyć (przekroić na pół) ser żółty, warzywa (paprykę czy ogórek kiszony).
Frankfurterki można zastąpić parówkami…ale takimi lepszymi…..bo byle jakie zrobią się suche.

Filozofii tu nie ma 🙂 Jest za to nieograniczone pole do popisu ze składnikami 😀