Zawsze będąc w McDonald’s mam ochotę na te ich ciasteczko Apple Pie.
Niestety mam świadomość tego że są one smażone w głębokim oleju dlatego postanowiłem sprawdzić co będzie gdy to samo zrobię sobie w domu ale w piekarniku.
Efekt był rewelacyjny – postanowiłem wprowadzić Francuski tydzień i nakupiłem już zapas gotowego ciasta francuskiego.
Składniki:
- ciasto francuskie – 2 opakowania
- jabłko – 2 sztuki
- cynamon – 1 łyżeczka
- sok jabłkowy – ok 100 ml
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- cukier – 2 łyżki
- jajko – 1 szt
- cukier puder – do posypania
- masło – do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę a następnie wrzucić do garnka.
- Zalać sokiem jabłkowym ( zostawić troszkę soku by rozrobić z mąką ), dodać 2 łyżeczki cukru. Można jeszcze dodać odrobinę wody. Gdy wszystko zacznie się gotować, dodajemy cynamon a następnie gotujemy ok 2 minuty.
- W tym czasie mąkę mieszamy z resztą soku i wlewamy do garnka by zagęścić całość.
- Po chwili odstawić z ognia i czekać aż wystygnie.
- Jabłka nie mogą się rozgotować – muszą być w kawałkach.
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy je na 6 równych części i smarujemy lekko masłem. Na każda część układamy przygotowany farsz jabłkowy i zlepiamy brzegi ( jak pierogi ) by nasze nadzienie nie wypłynęło. To samo powtarzamy z drugim płatem ciasta francuskiego.
- Następnie każdy kawałek smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka i posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru – ważne by ciastko było dość obficie posypane gdyż podczas pieczenia ładnie się karmelizuje i to spowoduje że ciastko będzie chrupiące.
- Dodatkowo ciastko można jeszcze naciąć nożem od góry w kilku miejscach
- Pieczemy ok 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż się zrumieni na brązowo