Zawsze będąc w McDonald’s mam ochotę na te ich ciasteczko Apple Pie.
Niestety mam świadomość tego że są one smażone w głębokim oleju dlatego postanowiłem sprawdzić co będzie gdy to samo zrobię sobie w domu ale w piekarniku.
Efekt był rewelacyjny – postanowiłem wprowadzić Francuski tydzień i nakupiłem już zapas gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:

  • ciasto francuskie – 2 opakowania
  • jabłko – 2 sztuki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • sok jabłkowy – ok 100 ml
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cukier – 2 łyżki
  • jajko – 1 szt
  • cukier puder – do posypania
  • masło – do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę a następnie wrzucić do garnka.
  2. Zalać sokiem jabłkowym ( zostawić troszkę soku by rozrobić z mąką ), dodać 2 łyżeczki cukru. Można jeszcze dodać odrobinę wody. Gdy wszystko zacznie się gotować, dodajemy cynamon a następnie gotujemy ok 2 minuty.
  3. W tym czasie mąkę mieszamy z resztą soku i wlewamy do garnka by zagęścić całość.
  4. Po chwili odstawić z ognia i czekać aż wystygnie.
  5. Jabłka nie mogą się rozgotować – muszą być w kawałkach.
  1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy je na 6 równych części i smarujemy lekko masłem. Na każda część układamy przygotowany farsz jabłkowy i zlepiamy brzegi ( jak pierogi ) by nasze nadzienie nie wypłynęło. To samo powtarzamy z drugim płatem ciasta francuskiego.
  2. Następnie każdy kawałek smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka i posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru – ważne by ciastko było dość obficie posypane gdyż podczas pieczenia ładnie się karmelizuje i to spowoduje że ciastko będzie chrupiące.
  3. Dodatkowo ciastko można jeszcze naciąć nożem od góry w kilku miejscach
  4. Pieczemy ok 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż się zrumieni na brązowo