W mojej kuchni ostatnio zagościło „Serowe quesadillas” ale z dodatkami…..
Pisząc „dodatki” mam na myśli to, co akurat mam w lodówce 🙂
Do zrobienia tego pysznego dania potrzeba.

Składniki:

  • Placki tortilla – Ja kupuje w Makro – ale są dostępne w każdym sklepie
  • Ser żółty – Kupuje w Biedronce
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Wędlina – 3 plasterki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  • Ser żółty zetrzeć na tarce – grube oczka.
  • Paprykę i cebule pokroić w paseczki lub kostkę.
  • Wędlinę pokroić w paseczki
  1. Na jednym placku wysypać troszkę sera żółtego……na to układać składniki które podałem (ale oczywiście można stosować w/g własnych upodobań lub po prostu tego co się ma w lodówce)…..i na koniec wszystko zakryć warstwą sera. Przykryć to drugim plackiem.
  2. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, położyć przygotowany placek i przykryć.
  3. Smażyć na małym ogniu do czasu zarumienienia tortilli od spodu – zrobi się brązowa.
  4. Przed odwróceniem dociskać od góry…by serem skleić górę i dół 🙂
  5. Obrócić i przysmażyć z drugiej strony pod przykryciem.
  6. Po wyjęciu pokroić na trójkąty tak jak pizzę.

W czasie smażenia pierwszej sztuki można szykować następną 🙂

Podawać ciepłe z czym się chce 🙂 Ja lubię z keczupem 🙂

Polecam także wersje z mięsem do hamburgerów, czy kurczakiem 🙂

Dobrym dodatkiem do Quesadillas są kurczaczki. Kurczaczki w panierce dostępne we wszystkich dyskontach.
Kurczaczki najpierw usmażyć na patelni, następnie pokroić w kawałki.
Dzięki kurczakom mamy Quesadillas jak w restauracji KFC.