W mojej kuchni ostatnio zagościło „Serowe quesadillas” ale z dodatkami…..
Pisząc „dodatki” mam na myśli to, co akurat mam w lodówce 🙂
Do zrobienia tego pysznego dania potrzeba.
Składniki:
- Placki tortilla – Ja kupuje w Makro – ale są dostępne w każdym sklepie
- Ser żółty – Kupuje w Biedronce
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Wędlina – 3 plasterki
- Cebula – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Ser żółty zetrzeć na tarce – grube oczka.
- Paprykę i cebule pokroić w paseczki lub kostkę.
- Wędlinę pokroić w paseczki
- Na jednym placku wysypać troszkę sera żółtego……na to układać składniki które podałem (ale oczywiście można stosować w/g własnych upodobań lub po prostu tego co się ma w lodówce)…..i na koniec wszystko zakryć warstwą sera. Przykryć to drugim plackiem.
- Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, położyć przygotowany placek i przykryć.
- Smażyć na małym ogniu do czasu zarumienienia tortilli od spodu – zrobi się brązowa.
- Przed odwróceniem dociskać od góry…by serem skleić górę i dół 🙂
- Obrócić i przysmażyć z drugiej strony pod przykryciem.
- Po wyjęciu pokroić na trójkąty tak jak pizzę.
W czasie smażenia pierwszej sztuki można szykować następną 🙂
Podawać ciepłe z czym się chce 🙂 Ja lubię z keczupem 🙂
Polecam także wersje z mięsem do hamburgerów, czy kurczakiem 🙂
Dobrym dodatkiem do Quesadillas są kurczaczki. Kurczaczki w panierce dostępne we wszystkich dyskontach.
Kurczaczki najpierw usmażyć na patelni, następnie pokroić w kawałki.
Dzięki kurczakom mamy Quesadillas jak w restauracji KFC.