Chlebek ziołowy…czyli szał z Sylwestrowego stołu!! Chlebek pyszny w smaku, super się rwie i znika w ekspresowym tempie 🙂 Przepis na chlebek musiałem mieć, i tak się stało 🙂 Dziękuję KASIU za recepturę na ten rarytas!!!
Składniki na ciasto
Mąka – 600g
Woda – 300g wody letniej
Drożdże – 40g
Cukier – 1/2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Olej – 50g
Składniki na masło ziołowe
Masło – 120g miękkiego masła
Czosnek – 1 ząbek
Cebula – 60-80g
Bazylia – 5 gałązek (liście)
Pietruszka zielona – 5 gałązek (liście)
Sól – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Ciasto:
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i zalać to odrobiną ciepłej wody. Odstawić na ok 10 min by drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i dokładnie wyrabiamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30min do wyrośnięcia (ja postawiłem na kaloryferze bo jest okres grzewczy heheh)
W czasie gdy ciasto rośnie przygotujemy masełko ziołowe.
Kroimy (siekamy) zioła, czosnek przepuszczamy przez praskę, Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki łączymy z miękkim masłem dodając sól (można dać mniej soli jeśli ktoś woli).
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować ciasto na kształt prostokąta 30x40cm
Ciasto posmarować przygotowanym masłem.
Następnie nasz prostokąt tniemy w paski o szerokości 5cm.
Składamy w harmonijkę i wkładamy do tortownicy (26cm wyłożona papierem bo masełko będzie spływać)
Ciasto w harmonijce układamy dość luźno i odstawiamy na około 10 min do podrośnięcia.
Możemy mieć wrażenie że ciasta jest za mało na tą tortownice…..ale ciasto urośnie jeszcze.
Chlebek pieczemy w piekarniku (grzanie góra-dół) w 200C przez około 30 min….a najlepiej do pożądanego zarumienienia 😀
Świetna strona! Zrobiłam ten chlebek w wersji orkiszowej i wyszedł rewelacyjnie. Jest tutaj wiele prostych przepisów – na miarę moich możliwości kulinarnych, więc będę często zaglądać. Pozdrawiam kucharza i czekam na więcej wpisów!
Cieszę się że chlebek smakuje 🙂 Niebawem zaprezentuje go w innej odsłonie 🙂