Chlebek-ziołowy

Chlebek ziołowy…czyli szał z Sylwestrowego stołu!! Chlebek pyszny w smaku, super się rwie i znika w ekspresowym tempie 🙂 Przepis na chlebek musiałem mieć, i tak się stało 🙂 Dziękuję KASIU za recepturę na ten rarytas!!!

Składniki na ciasto

Mąka – 600g
Woda – 300g wody letniej
Drożdże – 40g
Cukier – 1/2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Olej – 50g

Składniki na masło ziołowe

Masło – 120g miękkiego masła
Czosnek – 1 ząbek
Cebula – 60-80g
Bazylia – 5 gałązek (liście)
Pietruszka zielona – 5 gałązek (liście)
Sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i zalać to odrobiną ciepłej wody. Odstawić na ok 10 min by drożdże zaczęły pracować.

Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i dokładnie wyrabiamy.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30min do wyrośnięcia (ja postawiłem na kaloryferze bo jest okres grzewczy heheh)

W czasie gdy ciasto rośnie przygotujemy masełko ziołowe.

Kroimy (siekamy) zioła, czosnek przepuszczamy przez praskę, Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki łączymy z miękkim masłem dodając sól (można dać mniej soli jeśli ktoś woli).

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować ciasto na kształt prostokąta 30x40cm
Ciasto posmarować przygotowanym masłem.
Następnie nasz prostokąt tniemy w paski o szerokości 5cm.

Składamy w harmonijkę i wkładamy do tortownicy (26cm wyłożona papierem bo masełko będzie spływać)
Ciasto w harmonijce układamy dość luźno i odstawiamy na około 10 min do podrośnięcia.

Możemy mieć wrażenie że ciasta jest za mało na tą tortownice…..ale ciasto urośnie jeszcze.

Chlebek pieczemy w piekarniku (grzanie góra-dół) w 200C przez około 30 min….a najlepiej do pożądanego zarumienienia 😀