Kto nie uwielbia ciasta z kruszonką?? A do tego szklanka mleka??
TAK!!!
Przepis dostałem od znajomej…jest to prosty i zawsze wychodzący przepis!!
Ja użyłem śliwek i trochę jabłek, ale można śmiało dodawać inne owoce…
Ja robiłem Ciasto prawie pół na pół, brakło mi śliwek (zjadłem wcześniej), więc dałem też jabłka.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka – 3 szklanki
- Cukier – 1 szklanka
- Maślanka – 1 szklanka (lub śmietana 12%)
- Jajka – 4 sztuki
- Olej – 2/3 szklanki
- Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy – 1 opakowanie
- Owoce – 10 śliwek, 2 jabłka
Kruszonka:
- Masło – 100g
- Mąka – 200g
- Cukier – 100g
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od przygotowania śliwek, jabłek czy innych owoców 🙂 Śliwki przecinamy na pół i pozbywamy się pestek. Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.
Pamiętając by usunąć pestki.
2. Nastawiamy piekarnik na 170 C – robimy to w drugiej kolejności – bo całość przygotowuje się szybko.
3. Do miski wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy na gładka masę.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Na ciasto układamy owoce. Śliwki skórkami do dołu.
6. Na wierzch przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę i cukier dajemy do jednej miski. Palcami ugniatamy aż połączą się wszystkie składniki.
7. Kruszonkę kruszymy równomiernie po cieście.
8. Wkładamy do piekarnika (170 C) na 45 min.
9. Podjadamy popijając mlekiem 😀
Oczywiście ciasto można zrobić z ulubionymi owocami 🙂
np. Jagoda i truskawka 🙂