Lubię rybki, więc czemu by nie zjeść zupy rybnej..a dokładnie z owocami morza. Taki troszkę mix kuchni 😀 Smakoszom owoców morza na pewno przypadnie go gustu.
Składniki na zupę:
- Owoce morza – Mrożonka
- Ryby – po łacie mintaja i morszczuka
- Mieszanka warzyw chińskich – mrożonka
- Pasta Curry – 1,5 łyżeczki
- Sos rybny – 2 łyżeczki (jeśli ktoś ma)
- Kostka rosołowa – 1 szt
- Ziele angielskie – 3-4 kulki
- Liść laurowy – 2 listki
- Makaron ryżowy – wg uznania
Opcjonalnie:
- Grzybki mun – jeśli ktoś lubi większa ilość
- Krewetki tiger – Jeśli ktoś preferuje
Sposób przygotowania:
1. Zagotować 1,5 l wody z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym.
2. Filety pokroić w kostkę i wrzucić do garnka – może być z ociekającą wodą.
3. Dodać 2 łyżki sosu rybnego i jedną łyżeczkę czerwonej pasty curry.
4. Gdy woda znów zacznie się gotować dodajemy mrożonkę owoców morza oraz mieszankę warzyw chińskich.
5. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gotujemy przez 5 min.
6. (teraz można dodać wcześniej przygotowane grzybki mun)
7. Na sam koniec dodajemy bezpośrednio do zupy lekko pokruszony makaron ryżowy.
8. Gotować do miękkości makaronu.
Gotowe 🙂