Wiosna to dobra pora roku by tanio i smacznie zrobić lekkie jedzonko.
Tym razem na tapecie LECZO ale z cukinią 😀
Mamy tego nadmiar na działce…. i coś prócz keczupu z cukini trzeba wyczarować…coś innego.
Leczo to taka fajna potrawa, bo po wrzuceniu składników do gara…samo się robi 🙂

U mnie przepis na naprawdę wielki gar. Zrobione leczo można zamrozić „na później”.

Składniki:

  • Cukinie – 5 dużych
  • Papryka Czerwona – 6 dużych papryk
  • Cebula – 5 sztuk
  • Pomidory – 6 świeżych lub 2 puszki krojonych
  • Margaryna – 1/4 kostki
  • Kiełbasa – Podwawelska 2 duże laski
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Czerwona papryka sypka – opcjonalnie (ja nie dałem)

Sposób przygotowania:

1, Cukinie umyć, obrać. Pamiętać by wydłubać środek z pestkami. Najlepiej jest używać dużej łyżki.

2. Paprykę umyć, wyciąć środek i pozbyć się pestek.

3. Cebulę obrać

4. Kiełbasę pokroić w plasterki lub kosteczkę. Jak kto lubi.

5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się twardych zielonych środków. (lub wlać 2 puszki pomidorów krojonych).

6. Cukinie zetrzeć na dużych oczkach.

7. Paprykę pokroić w większą kostkę.

8. Cebulę posiekać w piórka.

9. Pomidory pokroić w kosteczkę.

10. Do dużego garnka najpierw dać margarynę, następnie wszystkie składniki.

11. Przykryć i doprowadzić do zagotowania od czasu do czasu mieszając.

12. Gotować pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie uchylić pokrywkę i gotować do miękkości papryki czerwonej.

13. Uważać by papryka się nie rozgotowała bo odejdzie od niej skórka.

14. Na koniec użyć przypraw do smaku :)Podawać z chlebkiem (z masełkiem jest pyszne)

Smacznego 🙂