Wiosna to dobra pora roku by tanio i smacznie zrobić lekkie jedzonko.
Tym razem na tapecie LECZO ale z cukinią 😀
Mamy tego nadmiar na działce…. i coś prócz keczupu z cukini trzeba wyczarować…coś innego.
Leczo to taka fajna potrawa, bo po wrzuceniu składników do gara…samo się robi 🙂
U mnie przepis na naprawdę wielki gar. Zrobione leczo można zamrozić „na później”.
Składniki:
- Cukinie – 5 dużych
- Papryka Czerwona – 6 dużych papryk
- Cebula – 5 sztuk
- Pomidory – 6 świeżych lub 2 puszki krojonych
- Margaryna – 1/4 kostki
- Kiełbasa – Podwawelska 2 duże laski
- Sól i Pieprz – do smaku
- Czerwona papryka sypka – opcjonalnie (ja nie dałem)
Sposób przygotowania:
1, Cukinie umyć, obrać. Pamiętać by wydłubać środek z pestkami. Najlepiej jest używać dużej łyżki.
2. Paprykę umyć, wyciąć środek i pozbyć się pestek.
3. Cebulę obrać
4. Kiełbasę pokroić w plasterki lub kosteczkę. Jak kto lubi.
5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się twardych zielonych środków. (lub wlać 2 puszki pomidorów krojonych).
6. Cukinie zetrzeć na dużych oczkach.
7. Paprykę pokroić w większą kostkę.
8. Cebulę posiekać w piórka.
9. Pomidory pokroić w kosteczkę.
10. Do dużego garnka najpierw dać margarynę, następnie wszystkie składniki.
11. Przykryć i doprowadzić do zagotowania od czasu do czasu mieszając.
12. Gotować pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie uchylić pokrywkę i gotować do miękkości papryki czerwonej.
13. Uważać by papryka się nie rozgotowała bo odejdzie od niej skórka.
14. Na koniec użyć przypraw do smaku :)Podawać z chlebkiem (z masełkiem jest pyszne)
Smacznego 🙂