Latem grillowanie to podstawa. W tym roku odkryłem mięso którego nigdy wcześniej nie jadłem a w ciągu 4 minut stałem się jego idolem. Dlaczego w ciągu 4 minut ? A to dlatego że tyle czasu się go grilluje.

Składniki:

  • stek – ok 200 g
  • pieprz czarny – szczypta
  • przyprawa PRYMAT – gruboziarnista – STEK
  • oliwa z oliwy – do posmarowania

Sposób przygotowania:

Surowe mięso posmarować oliwą z oliwek i oprószyć delikatnie pieprzem. Dodatkowo cały stek posypujemy z każdej strony przyprawą PRYMAT – STEK gruboziarnista.

Na mocno rozgrzanego grilla ( bez tacek – na samej kratce ), kładziemy stek i z zegarkiem w ręku odliczamy czas by uzyskać odpowiedni dla nas stopień wysmażenia. Ja osobiście wolę średnio wysmażony/krwisty

Czas smażenia :

  1. Krwisty – ok 1 minuta z każdej strony
  2. Średnio wysmażony – ok 2-2,5 minuty z każdej strony
  3. Dobrze wysmażony – ok 3-4 minuty z każdej strony