Latem grillowanie to podstawa. W tym roku odkryłem mięso którego nigdy wcześniej nie jadłem a w ciągu 4 minut stałem się jego idolem. Dlaczego w ciągu 4 minut ? A to dlatego że tyle czasu się go grilluje.
Składniki:
- stek – ok 200 g
- pieprz czarny – szczypta
- przyprawa PRYMAT – gruboziarnista – STEK
- oliwa z oliwy – do posmarowania
Sposób przygotowania:
Surowe mięso posmarować oliwą z oliwek i oprószyć delikatnie pieprzem. Dodatkowo cały stek posypujemy z każdej strony przyprawą PRYMAT – STEK gruboziarnista.
Na mocno rozgrzanego grilla ( bez tacek – na samej kratce ), kładziemy stek i z zegarkiem w ręku odliczamy czas by uzyskać odpowiedni dla nas stopień wysmażenia. Ja osobiście wolę średnio wysmażony/krwisty
Czas smażenia :
- Krwisty – ok 1 minuta z każdej strony
- Średnio wysmażony – ok 2-2,5 minuty z każdej strony
- Dobrze wysmażony – ok 3-4 minuty z każdej strony