
Racuchy to coś, co robiła moja babcia 🙂
Dostałem sprawdzony przepis i te racuchy ZAWSZE wychodzą pyszne.
Podane przez babcie proporcje są dla 4 osób…..więc ja robię z połowy dla naszej trójki 🙂
Składniki:
- Mąka – 2,5 szklanki
- Jajka – 2 sztuki
- Mleko – 1,5 szklanki mleka
- Cukier – 2 łyżki stołowe
- Drożdże świeże – 30 gram
- Sól
- Olej – Olej do smażenia
- Jabłka – 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem – poczekać aż się drożdże rozpuszczą (zaczną pracować)
2. Mleko delikatnie podgrzać , dodać do drożdży i wymieszać.
3. Do drożdży wbić dwa jajka i lekko osolić.
4. Dodać mąkę i wymieszać.
5. Taką wyrobiona masę odstawić przykrytą w ciepłe miejsce – na 30 min do wyrośnięcia.
6. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę…..ale nie za drobną. Jeśli ktoś lubi może dodać troszkę cynamonu.
7. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto (około 1,5 łyki stołowej na sztukę) wymieszane z jabłkami.
( w głębszej patelni wlać do połowy oleju, ponieważ racuchy przy smażeniu powinny pływać)
8. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron.
W zależności od upodobań racuchy można podawać w rożnej postaci.
- Posypane Cukrem Pudrem
- Z kleksem kwaśnej śmietany i łyżeczką dżemu (truskawka lub wiśnia)