
Lubicie roladki ?? Ja uwielbiam!!!
Roladka ładnie się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. Zrobienie ich jest bardzo proste!
Składniki:
Schab bez kości – 5 plastrów
Boczek – 5 plasterków
Ogórek kiszony – 1-2 sztuki
Ser żółty – ja daję wędzony ale może być zwykły – lub oscypek
Cebula – 2 sztuki
Musztarda Dijon – do posmarowania schabu
Margaryna – 2 łyżki do smażenia
Mąka – do obtoczenia rolad i zagęszczenia sosu
Sól i Pieprz – Do smaku
Pieprz ziołowy – 1/2 łyżeczki
Czerwona papryka – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Schab solimy, pieprzymy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry.
Szykujemy wypełnienie: Boczek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ogórek kiszony w słupki, ser żółty w plasterki.
Schab smarujemy odrobiną musztardy Dijon.
Na wierzch kładziemy: Ser, boczek, cebulę oraz ogórka, po czym zawijamy. Boki nakładamy na nasz „farsz” i zwijamy (odkładamy zawinięciem do dołu wtedy się nie rozwinie). Można na końcu spiąć wykałaczką lecz ja nie potrzebowałem.

Zawinięte roladki obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy margarynę.
Układamy roladki na patelni i smażymy z każdej strony do przypieczenia.

Resztę cebuli kroimy w kosteczkę.
Wyciągamy roladki na talerz i wsypujemy cebulę. Smażymy ją do zarumienienia.
Gdy cebulka będzie już szklista i miękka wkładamy ponownie roladki i zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości roladki.
Dusimy przez 20min po czym obracamy na drugą stronę, od razu dodajemy przyprawy (pierz ziołowy, czerwoną paprykę, sól i pieprz).
Na końcu mieszamy łyżkę mąki z wodą. Dolewamy do tego kilka łyżek „płynu” z patelni…..wszystko dokładnie mieszamy.
Powoli wlewamy na patelnię ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.

Podawać wg własnych upodobań. Może być z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Dziękuje, roladki wyszły świetnie.
Mi też
Sos genialny wychodzi, pyszne.
Cieszę się że smakuje 🙂 Smacznie i prosto 😀
Przepis mega prosty a roladki palce lizać. Dzięki 🙂
Proste rzeczy czasem są najsmaczniejsze 😀
Ja jeszcze oprócz cebulki dodaję do sosu trochę pokrojonego w kosteczkę ogórka. Polecam spróbować, sos zyskuje na smaku 🙂
Potwierdzam 🙂 Pokrojony ogórek dorzucony pod koniec daje super efekt smakowy!! Dziękuję!!
Przepyszne, dziś zrobiłam na obiad!
Mogę prosić przepis na te roladki?
Niebawem się pojawi – pracujemy nad przywróceniem przepisów na blog.
Dziękuję bardzo. Obiad wyszedł świetny!
Bardzo dobre 🙂 dziękuję