Składniki

Lubicie roladki ?? Ja uwielbiam!!!
Roladka ładnie się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. Zrobienie ich jest bardzo proste!

Schab bez kości – 5 plastrów
Boczek – 5 plasterków
Ogórek kiszony – 1-2 sztuki
Ser żółty – ja daję wędzony ale może być zwykły – lub oscypek
Cebula – 2 sztuki
Musztarda Dijon – do posmarowania schabu
Margaryna – 2 łyżki do smażenia
Mąka – do obtoczenia rolad i zagęszczenia sosu
Sól i Pieprz – Do smaku
Pieprz ziołowy – 1/2 łyżeczki
Czerwona papryka – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Schab solimy, pieprzymy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry.

Szykujemy wypełnienie: Boczek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ogórek kiszony w słupki, ser żółty w plasterki.

Schab smarujemy odrobina musztardy Dijon.

Na wierzch kładziemy:Ser, boczek, cebulę oraz ogórka, po czym zawijamy. Boki nakładamy na nasz „farsz” i zwijamy (odkładamy zawinięciem do dołu wtedy się nie rozwinie). Można na końcu spiąć wykałaczką lecz ja nie potrzebowałem.

przygotowanie rolad

Zawinięte roladki obtaczamy w mące.

rolady obtoczone w mące

Na patelnie rozgrzewamy margarynę.

Układamy nasze roladki na patelni i smażymy z każdej strony do przypieczenia.

smażone rolady

Resztę cebuli kroimy w kosteczkę.

Wyciągamy roladki na talerz i wsypujemy cebulę. Smażymy ja do zarumienienia.

Gdy cebulka będzie już szklista i miękka wkładamy ponownie roladki i zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości roladki.

Dusimy przez 20min po czym obracamy na drugą stronę, od razu dodajemy przyprawy (pierz ziołowy, czerwoną paprykę, sól i pieprz).

Na końcu mieszamy łyżkę mąki z wodą. Dolewamy do tego kilka łyżek „płynu” z patelni…..wszystko dokładnie mieszamy.

Powoli wlewamy na patelnię ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.

sos

Podawać w/g własnych upodobań. Może być z ziemniakami lub z kaszą.