To bardzo proste danie….aleeeee smaczne i jak bardzo pobudza pracę pamięci….
Smak który daje ta „zupa” lub krem na pewno przypomni co niektórym…smaki z dzieciństwa…..
U mnie wersja zdecydowanie bogatsza niż w dawnych czasach….ale tak samo pyszna!!!
Składniki:
- Woda – 3 szklanki
- Maślanka naturalna – 2 szklanki
- Śmietana słodka – 50-100 ml
- Ziemniaki – tyle by zakryły to 3 szklanki wody
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele Angielskie – 4 kuleczki
- Sól i pieprz –
- Boczek – 20 dkg ale im więcej tym lepiej
- Cebula – 1 sztuka
- Mąka – 2 łyżki
- Kiełbasa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Zalać 3-ma szklankami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. (ja dodałem też do gotowania skórkę od boczku).
- Ziemniaki troszkę osolić.
- 2 szklanki maślanki wymieszać z 2-ma łyżkami mąki. Dodać śmietankę.
- W czasie gotowania ziemniaków, zrobić skwarki z boczku i przesmażyć razem z cebulką.
- Jak ziemniaki będą już miękkie, wlewamy do całości, powoli przygotowaną maślankę z mąką i śmietanką (mieszamy), wsypujemy skwarki z cebulką (razem z tłuszczem ale tak z głową) …i zagotowujemy……gotowe 😛
Lub opcja
KREM NA MAŚLANCE ZE SKWARKAMI:
- Po ugotowaniu ziemniaków, wybieramy z garnka ziele angielskie, liść laurowy oraz skórki z boczku – zostają tylko ziemniaki i woda.
- Wlewamy maślankę z mąką i śmietaną. Czekamy aż się zagotuje.
- Następnie traktujemy to blenderem.
- Robi się nam krem.
- Wlewamy na talerz, na to wykładamy skwarki i troszkę wytopionego tłuszczu.