To bardzo proste danie….aleeeee smaczne i jak bardzo pobudza pracę pamięci….
Smak który daje ta „zupa” lub krem na pewno przypomni co niektórym…smaki z dzieciństwa…..
U mnie wersja zdecydowanie bogatsza niż w dawnych czasach….ale tak samo pyszna!!!

Składniki:

  • Woda – 3 szklanki
  • Maślanka naturalna – 2 szklanki
  • Śmietana słodka – 50-100 ml
  • Ziemniaki – tyle by zakryły to 3 szklanki wody
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Ziele Angielskie – 4 kuleczki
  • Sól i pieprz –
  • Boczek – 20 dkg ale im więcej tym lepiej
  • Cebula – 1 sztuka
  • Mąka – 2 łyżki
  • Kiełbasa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  2. Zalać 3-ma szklankami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. (ja dodałem też do gotowania skórkę od boczku).
  3. Ziemniaki troszkę osolić.
  4. 2 szklanki maślanki wymieszać z 2-ma łyżkami mąki. Dodać śmietankę.
  5. W czasie gotowania ziemniaków, zrobić skwarki z boczku i przesmażyć razem z cebulką.
  6. Jak ziemniaki będą już miękkie, wlewamy do całości, powoli przygotowaną maślankę z mąką i śmietanką (mieszamy), wsypujemy skwarki z cebulką (razem z tłuszczem ale tak z głową) …i zagotowujemy……gotowe 😛

Lub opcja

KREM NA MAŚLANCE ZE SKWARKAMI:

  1. Po ugotowaniu ziemniaków, wybieramy z garnka ziele angielskie, liść laurowy oraz skórki z boczku – zostają tylko ziemniaki i woda.
  2. Wlewamy maślankę z mąką i śmietaną. Czekamy aż się zagotuje.
  3. Następnie traktujemy to blenderem.
  4. Robi się nam krem.
  5. Wlewamy na talerz, na to wykładamy skwarki i troszkę wytopionego tłuszczu.