Jeśli nie wiesz czy na śniadanie zjeść jajko czy parówkę…..to, to połączenie jest idealne.
„Łezka z patelni” to nic innego jak obsmażona parówka – przecięta wzdłuż – i zalana rozbełtanym jajkiem.

Składniki:

  • Parówki – 2 sztuki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Oliwa z oliwek – 2 małe łyżeczki
  • Chleb – 2 kromki
  • Masło – Do posmarowania chleba
  • Mleko – 2 małe łyżeczki

Sposób przygotowania:

1. Parówki naciąć wzdłuż i otworzyć je za pomocą wykałaczek.

2. Jajko rozbełtać z 1 łyżeczką mleka, dodać sól i pieprz do smaku
3. Parówkę obsmażyć z dwóch stron na łyżeczce oliwy

4. Do środka parówki wlać jajko.

5. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem aby całe jajko się ścięło.

Jeśli ktoś lubi, może na to jajko utrzeć sera żółtego.
Według upodobań polać keczupem 🙂