Jeśli nie wiesz czy na śniadanie zjeść jajko czy parówkę…..to, to połączenie jest idealne.
„Łezka z patelni” to nic innego jak obsmażona parówka – przecięta wzdłuż – i zalana rozbełtanym jajkiem.
Składniki:
- Parówki – 2 sztuki
- Jajka – 2 sztuki
- Sól i pieprz – do smaku
- Oliwa z oliwek – 2 małe łyżeczki
- Chleb – 2 kromki
- Masło – Do posmarowania chleba
- Mleko – 2 małe łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Parówki naciąć wzdłuż i otworzyć je za pomocą wykałaczek.
2. Jajko rozbełtać z 1 łyżeczką mleka, dodać sól i pieprz do smaku
3. Parówkę obsmażyć z dwóch stron na łyżeczce oliwy
4. Do środka parówki wlać jajko.
5. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem aby całe jajko się ścięło.
Jeśli ktoś lubi, może na to jajko utrzeć sera żółtego.
Według upodobań polać keczupem 🙂