Ciasto! Ciaaaaasteczko 🙂 Wykonanie banalnie proste…..bez pieczenia! Smakuje obłędnie!!
Ciasto Bida robi się szybko i bardzo łatwo…..przy wykonaniu mogą pomagać dzieciaki które mają dużo frajdy.
Ciasto rozeszło się tak szybko że ledwo co zdążyłem zrobić zdjęcia na stronę 🙂
Przepis dostałem od koleżanki Mileny 🙂
Przepis wg niej dostępny tutaj. I od niej mam też zdjęcie pokazowe 😀
Składniki:
Ciasto:
– Herbatniki jasne i ciemne – 2 paczki dużych herbatników (22 szt na warstwę x3)
– Mleko – 5 szklanek
– Kasza Manna – 1 szklanka
– Cukier – 1 szklanka
– Margaryna – 1 kostka 250 g
– Żurawina – lub rodzynki
– Kakao – 2 łyżki
Polewa czekoladowa:
– Kakao – 2 łyżki
– Margaryna – pół kostki
– Woda – 2 łyżki
– Cukier – 3 łyżki (wg smaku)
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta jest bardzo proste.
1, Do większego garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę oraz kasze mannę.
2. Gotujemy jakieś 5 min.
3. Przykręcamy korek i co chwila mieszając doprowadzamy do zgęstnienia masy.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Na spód ułożyć warstwę z herbatników ( ja kupiłem 2 paczki w Biedronce ciemne i jasne)
6. Na pierwszą warstwę wylać połowę masy i równomiernie rozprowadzić.
7. Żurawinę pokroić na małe kawałki i rozsypać po pierwszej warstwie kremu.
8. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
9. Do pozostałej masy dodać 2 łyżki kakao i wymieszać dokładnie.
10. Kakaową masę przełożyć na herbatniki – można znów podsypać żurawiną.
11. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
12. Całość zalać ręcznie robioną czekoladą.
Czekolada:
- do rondelka wrzucić margarynę
- dodać 2 łyżki wody
- dodać 2 łyżki kakao
- dodać cukier wg własnych upodobań u mnie to 3 czubate łyżki.
- mieszać na najmniejszym ogniu.
- gdy połącza się składniki zdejmujemy z ognia i mieszamy cały czas do lekkiego ostudzenia.
- jeśli podczas mieszania odłączy się margaryna od kakao…podlać łyżką wrzątku i mieszać.
- po zrobieniu wszystkiego, odstawić ciasto do lodówki (nawet ciepłe) aby herbatniki zmiękły 🙂
Smacznego 😀