
Przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze od naszych tradycyjnych pierogów.
Nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych 🙂
Pyszność pierożki (zwane też sakiewkami) zawdzięczają rosołkowi który uwalnia się z mięsa podczas gotowania.
A smak i zapach kolendry to charakterystyczny składnik bez którego te pierożki nie mają sensu.
Sposób podania:
Sakiewki układamy na talerzu i posypujemy pieprzem oraz zieloną pietruszką.
i co ważne NIE PODAJEMY SZTUĆCÓW!
Jak jeść?
A no tak, że łapiemy sakiewkę za miejsce zlepienia i wgryzamy się w niego,
pozwalając by rosołek z wnętrza pierożka trafił do ust a nie na talerz.
Następnie konsumujemy resztę, lecz bez ogonków. 🙂

Sposób przygotowania:
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 3 łyki posiekanej pietruszki zielonej
- kolendra – świeża lub 2 łyżeczki ziarenek (roztartych w moździerzu)
- 250 ml rosołu (lub zrobiony z kostki rosołowej)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżki oleju lub oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Farsz:
1. Do mięsa mielonego wsypujemy kolendrę, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę (zostawiamy troszkę do dekoracji)
2. Na tarce ścieram pół cebuli, a pozostałe pół kroje w kosteczkę i dodaję do mięsa.

3. Do całości, powoli dodajemy rosół i mieszamy (nie dawajcie całego na raz). Dodajemy tyle żeby mięso wciągnęło.
4. U mnie weszło 250 ml.
Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Ciasto.
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto będzie gorące i nieco twarde.
Wykonanie:
1. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koła o grubości ok. 2-3 mm i najlepiej ok. 10 cm średnicy. (ja pomagałem sobie Jumbo szklanką)

2. Bierzemy ciasto na rękę
3. Nakładamy łyżką dużą porcję farszu
4. Składamy brzegi ciasta razem i następnie, następnie dół cista podciągamy do góry robiąc zakładki.
5. Ważne by naszą skierkę dobrze zacisnąć (utworzony ogonek) oraz delikatnie go skręcić.



6. Sakiewki wrzucamy na gotującą i osoloną wodę.
7. Po wrzuceniu delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. (każdy pęknięty pozbawi nas pysznego rosołku)
8. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i zmniejszamy ogień.

9. Nasze sakiewki Chinkali gotujemy około 15 minut, a jeśli Wasze ciasto było grube, to czas ten trzeba wydłużyć.
