Przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze od naszych tradycyjnych pierogów.
Nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych 🙂

Pyszność pierożki (zwane też sakiewkami) zawdzięczają rosołkowi który uwalnia się z mięsa podczas gotowania.
A smak i zapach kolendry to charakterystyczny składnik bez którego te pierożki nie mają sensu.

Sposób podania:
Sakiewki układamy na talerzu i posypujemy pieprzem oraz zieloną pietruszką.
i co ważne NIE PODAJEMY SZTUĆCÓW!

Jak jeść?
A no tak, że łapiemy sakiewkę za miejsce zlepienia i wgryzamy się w niego,
pozwalając by rosołek z wnętrza pierożka trafił do ust a nie na talerz.
Następnie konsumujemy resztę, lecz bez ogonków. 🙂

Sposób przygotowania:

Farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 3 łyki posiekanej pietruszki zielonej
  • kolendra – świeża lub 2 łyżeczki ziarenek (roztartych w moździerzu)
  • 250 ml rosołu (lub zrobiony z kostki rosołowej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Farsz:

1. Do mięsa mielonego wsypujemy kolendrę, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę (zostawiamy troszkę do dekoracji)
2. Na tarce ścieram pół cebuli, a pozostałe pół kroje w kosteczkę i dodaję do mięsa.

3. Do całości, powoli dodajemy rosół i mieszamy (nie dawajcie całego na raz). Dodajemy tyle żeby mięso wciągnęło.
4. U mnie weszło 250 ml.

Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Ciasto będzie gorące i nieco twarde.

Wykonanie:

1. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koła o grubości ok. 2-3 mm i najlepiej ok. 10 cm średnicy. (ja pomagałem sobie Jumbo szklanką)

2. Bierzemy ciasto na rękę
3. Nakładamy łyżką dużą porcję farszu
4. Składamy brzegi ciasta razem i następnie, następnie dół cista podciągamy do góry robiąc zakładki.
5. Ważne by naszą skierkę dobrze zacisnąć (utworzony ogonek) oraz delikatnie go skręcić.

6. Sakiewki wrzucamy na gotującą i osoloną wodę.
7. Po wrzuceniu delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. (każdy pęknięty pozbawi nas pysznego rosołku)
8. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i zmniejszamy ogień.

9. Nasze sakiewki Chinkali gotujemy około 15 minut, a jeśli Wasze ciasto było grube, to czas ten trzeba wydłużyć.