Kolorowy zawrót głowy z tym tortem 🙂 Tort robiłem pierwszy raz w życiu…i powiem że wyszedł super!!!
Może wizualnie nie jest najpiękniejszy…za to w smaku jest boski 🙂
Najwięcej radości mają z niego dzieci bo jest kolorowy jak kucyki pony 😛
Przepis na cisto jest z przepisu na biszkopt rzucany.
Do wypieku ciast potrzebna będzie waga kuchenna. Tacki grillowe średnicy 22cm. Papier do pieczenia.
Składniki:
Ciasta:
- Jaja – 9 szt
- Cukier – 250g drobnego cukru do wypieków
- Mąka pszenna – 220 g typ 500
- Mąka ziemniaczana – 90 g
- Barwniki – kolory wg uznania
- Tacki grillowe 22 cm – 6 sztuk
- Papier do pieczenia
- Cytryna – do skropienia ciast
Krem
- Śmietana 30% – 600 ml
- Mascarpone Piątnica – 500 g
- Cukier puder – pół szklanki
Sposób wykonania:
Jeśli ktoś robi tort, tak jak ja…czyli pierwszy raz….to od razu napisze co robić i w jakiej kolejności by uniknąć straty czasu 😀
1, Przymierzamy nasze tacki w piekarniku…sprawdzamy czy wejdzie 6 na raz, czy trzeba będzie robić na dwa razy.
2. Na spód tacek wycinamy z papieru do pieczenia spody. Same dna boki nie muszą być wyłożone papierem.
3. Do robienia ciasta na biszkopt wybieramy największą michę jaką mamy 😀
4. Śmietanę 30% i mascarpone wsadzamy do lodówki – lepiej się ubijają i nie zrobi się masło.
5. Pół cytryny wyciskamy i dodajemy do tego tyle wody by wyszło pół szklanki.
Robimy ciasta. Podobno najlepiej jest jak składniki mają temp pokojową…..ja jajka brałem prosto z lodówki.
1, Jajka – oddzielamy żółtka od białek. żółta odkładamy.
2. Przesiewam przez sitko mąki ziemniaczane i pszenną. Później mieszam je i znów przesiewam.
3. Białka ubijam na sztywną pianę – max obroty miksera.
4. Następnie dodaje po dużej łyżce cukru ciągle mieszając.
5. Żółtka dodaje pojedynczo i ciągle miksuję – teraz nastawić piekarnik na 160 C (bez termoobiegu).
6. Do miski powoli dodawać mąkę i mieszać powoli ręcznie drewnianą łyżką….by piana nie opadła.
7. Zważyć miskę z ciastem i podzielić na 6 i rozdzielić na porcje.
8. Ciasta zabarwić barwnikami – kolory wg upodobania – ja mam barwniki w proszku.
9. Na tacki wyłożone papierem do pieczenia wylewamy nasze kolorowe ciasta.
10. Pieczemy 20min w 160C – można sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.
11. Gdy jest upieczone….(fajny moment) Wyciągamy nasze tacki z ciastem i od razu upuszczamy je na podłogę z wysokości około 60 cm – oczywiście tak by uderzyły spodem.
12. Odstawiamy do wystygnięcia.
13. Najlepiej jest wkroić ciasta nożem w ładne koła. Wtedy będzie ładniej wyglądać niż mój i nie będzie trzeba na boki tyle kremu.
14. Nasączamy nasze ciasta sokiem cytrynowym.
Krem
- Do wysokiej miski wlewamy śmietanę 30%
- Ubijamy max obrotami na sztywno.
- Powoli dodajemy pół szklanki cukru pudru i ubijamy.
- W drugiej misce ucieramy 500g mascarpone – używamy czystych i suchych mieszadeł.
- Gdy mascarpone będzie gotowe…powoli na dodajemy bitą śmietanę i mieszamy NAJWOLNIEJ jak się da mikserem.
Łączenie wszystkiego.
- Na płaskim talerzu czy paterze układamy pierwsze ciasto i smarujemy kremem.
- Kremu nie żałujemy bo zostanie go dość dużo.
- Robimy tak do samej góry.
- Boki smarujemy kremem i wygładzamy – nie mam pojęcia jaka technika jest dobra u mnie sprawdziła się od dołu do góry.
- Dekorujemy wg upodobań.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego i powodzenia w sprzątaniu kuchni…a jest co sprzątać 😛
Piękny tort myślę że jakiś dżem do środka by się również przydał? Smakowałby trochę owocowo 🙂
Myślę że można by cieniutka warstwę dać 🙂 Zawsze to jeden smak więcej 😀