Keczup…dobry do wszystkiego….przynajmniej tak twierdzi nasza 10 letnia córka i 3 letni syn 🙂
Keczup zawsze kupujemy i nam smakuje…..ale tak do końca nie wiemy co w nim jest.
Więc gdy tylko nadarzyła się okazja zrobiłem własny keczup. I teraz wiemy co jemy 🙂
Keczup pyszny lekko kwaskowy z lekką nutka ostrości 🙂
Przepis dorwałem na FB w pewnej grupie kulinarnej 😛
Składniki:
- Bazylia – 2 łyżeczki
- Cukinia – 1,5 kg
- Cebula – 0,5 kg
- Czosnek – 3 ząbki
- Sól – 1 łyżka stołowa
- Cukier – 0,5 szklanki
- Przecier pomidorowy – 600-700 ml
- Ocet – 1/5 szklanki (lepiej dawać po troszku wg własnego smaku)
- Papryka czerwona – 2 małe łyżeczki
- Pieprz czarny mielony – 1,5 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Chili – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Cukinie obrać i pozbyć się pestek (ja tego nie zrobiłem bo zapomniałem).
2. Zetrzeć cukinie na tarce – grube oczka
3. Cebulę posiekać w drobniutka kosteczkę
4. Wymieszać cukinię z cebulą w głębokiej misce – posypać solą.
5. Wg przepisu z FB było że ma leżakować 6h…u mnie w lodówce przeczekało 24h.
6. Przelewamy wszystko (wraz z sokami) do garnka dość dużego.
7. Wsypujemy cukier.
8. Doprowadzić do wrzenia i gotować to 20 min.
9. Czosnek siekamy drobniutko lub ścieramy na małej tarce.
10. Dodajemy przecier pomidorowy.
11. Dodajemy resztę przypraw – powoli dawkując proporcję by keczup nie był za ostry….każdy dodaje wg siebie 😀
12. Doprowadzamy do wrzenia i znów gotujemy 10 min.
13. Całość traktujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
14. Na koniec zalewamy nasz keczup octem i dokładnie mieszamy.
Keczupu wychodzi dość sporo więc pakujemy do słoików i pasteryzujemy 15min 😀