Uwielbiam ten pikantny smak kruchego mięska w obstawie papryki, ziemniaków i łazanek lub klusków lanych 🙂
Dzisiaj żonka zrobiła specjał za którym już tęskniłem 🙂 Smak sam w sobie 🙂

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa – 1 kg
  • Papryka czerwona – 1 szt
  • Papryka zielona – 1 szt (lub żółta)
  • Cebula – 2 duże sztuki
  • Ziemniaki – 3 spore sztuki
  • Makaron łazanki – 2 spore garście
  • Koncentrat pomidorowy – pół małego słoiczka
  • Papryka czerwona mielona – pół paczki
  • Magi (jeśli ktoś preferuje)
  • Vegeta (jeśli ktoś preferuje)
  • Ziele Angielskie – kilka kulek
  • Liść laurowy – 2-3 listki
  • Chili mielone – w/g uznania
  • Cukier – pół łyżeczki
  • Sól i Pieprz – do smaku
  • Do smażenia (margaryna, smalec lub olej)

  • Sposób przygotowania:
  1. Mięso kroimy w kostkę 2×2 lub 3×3, (posypujemy vegetą).
  2. Skrapiamy Magi i oprószamy odrobina mąki po czym mieszamy.
  3. Mięso wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz (odrobinę margaryny lub oleju) i podsmażamy do lekkiego zarumienienia.
  4. Podlewamy całość wodą tak by była 3 cm ponad mięso.
  5. Dodajemy przyprawy: papryka mielona, papryka chilli, ziele angielskie, liść laurowy.
  6. Dusimy mięso aż będzie na wpół miękkie.
  7. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę w kostkę, papryki pokrojone w kostkę 2×2 lub 3×3 i dalej dusimy.
  8. Pod koniec duszenia – gdy ziemniaki robią się już miękkie- dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i makaron (wcześniej ugotowany) lub kluski lane.
  9. Całość gotujemy jeszcze 5 min.