Włoski chlebek 🙂 Taki pachnący świeżymi ziołami, a do tego posypany grubą solą morską 🙂
Wspaniale smakuje z oliwą. A jeszcze fajniej sprawdza się jako chlebek na kanapki do pracy 🙂

Składniki:

  • Mąka pszenna – 550g
  • Oliwa z oliwek – 50ml
  • Woda (ciepła) – 450ml
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Drożdże suche – 8 gram
  • Sól morska gruboziarnista – 1,5 łyżeczki
  • Bazylia – świeże listki
  • Rozmaryn – świeży
  • Oregano – suszone
  • Pomidorki koktajlowe – 16 sztuk

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski wsypujemy drożdże i łyżeczkę cukru, zalewamy 250 ml ciepłej wody. Zostawiamy na 5 minut.
  2. Dolewamy resztę wody 200 ml, oliwę z oliwek, pół łyżeczki soli, łyżeczkę tartego oregano, połowę posiekanego rozmarynu i listków bazylii.
  3. Do całości podsypujemy powoli mąkę i mieszamy drewniana łyżką aż do zużycia całej mąki.
  4. Ciasto będzie klejące, ale takie ma być.
  5. Smarujemy oliwą ciasto z góry i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. W tym czasie przygotowujemy blachę- wykładając ją papierem do pieczenia.
  7. Po godzinie wyrastania ciasta, włączamy piekarnik (grzanie góra-dół) na 220 C.
  8. Ciasto mieszamy 2-3 razy łyżką do odgazowania.
  9. Przekładamy ciasto na blachę. Może się ciągnąć więc trzeba chwilę je rozciągać na całą powierzchnię.
  10. Układamy na wierzch nasze 16 pomidorków ( tak by później było dobrze wycinać kanapki).
  11. Smarujemy oliwą z oliwek.
  12. Posypujemy pozostałą bazylią i rozmarynem.
  13. Posypujemy grubą solą. i zostawiamy na jeszcze 10-15 min do podrośnięcia.
  14. Wsadzamy do piekarnika na 25-30 min, aż do zarumienia ciasta.
  15. Po upieczeniu 20 min studzić przy otwartym piekarniku.